AW 22/23

Počela je sezona Tjedana mode u Europi: Dizajneri predstavili zanimljive kreacije

Sandy Uran

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Svjetski poznata modna kuća Yves Saint Laurent »vratila« se u Pariz u velikom stiluPrva polovica siječnja rezervirana je za početak sezone tjedana mode. Sve je započelo prošlog tjedna u Milanu Tjednom muške mode, nastavilo se ovog tjedna Berlin Fashion Weekom i Tjednom muške mode u Parizu, a nastavit će se sljedećeg tjedna Tjednom visoke mode, također u Parizu. Poznati brendovi predstavljaju se brojnoj publici na modnim revijama.


KAPUTI, KRZNA, ODIJELA


Renomirana talijanska modna kuća Gucci na Tjednu muške mode u Milanu predstavila je kolekciju za muškarce za jesen/zimu 2022./2023. Kaputi, krzna, muška odijela.


Uobičajeni muški modni repoertar, ali prezentiran u nešto drugačijem ruhu. Muško odijelo čini sako, ali ne hlače, već suknja, »šljokaste« hlače, dandi košulje reminescencija su na rane sedamdesete godine prošloga stoljeća. No ono što je privuklo pažnju, bile su torbice koje bi u svakoj fashionistici pobudile potrebu da ih otmu.
Revija na kojoj je predstavljena najnovije kolekcija za muškarce poprimila je posebnu notu. Naime, sredinom kružne modne piste dominirao je bend Ceramic Dog Marca Ribota, koji je uživo izvodio skladbu koja je osmišljena upravo za ovu prigodu.


Gucci, REUTERS/Alessandro Garofalo


DZHUS nije šifra ili kratica već prezime ukrajinske modne kreatorice Irine Dzhus, koja je svoju kolekciju predstavila u njemačkoj modnoj prijestolnici, Berlinu.


Što reći negoli da se iza inspiracije Irininih modela uočava priča o ratu i apokaliptični pogled na svijet.


Gledajući modele nemoguće je ne oteti se dojmu da kreacije poprimaju kiparski aspekt, a mogu se doživjeti i kao odjeća koja kao da je stvorena za neki film na temu »dan poslije kraja svijeta« ili neke nove varijante »Mad Maxa«.


DZHUS, REUTERS/Lisi Niesner


 


DZHUS, REUTERS/Lisi Niesner


 


KLASIČNO, A INOVATIVNO


Svjetski poznata modna kuća Yves Saint Laurent »vratila« se u Pariz u velikom stilu. Naime, u francuskoj modnoj metropoli u povijesnoj zgradi koja je netom renovirana, Bourse de Commerce, (Trgovačka komora), u kojoj se nalazi Pinaultova umjetnička kolekcija, predstavljena je kolekcija za muškarce za sljedeću sezonu jesen/zima.


Zvijezda večeri bila je Saint Laurentova ambasadorica pjevačica i glumica, Charlotte Gainsbourg, koja je za ovu prigodu svirala klavir na čije su glazbene taktove modeli nosili reviju.


Okosnicu kolekcije čini crna boja i modeli koji odišu arhitektonskim krojem, no i ti »klasični« krojevi poprimaju inovativan modni izričaj u kojem se minimalizam sljubljuje s baroknim modnim detaljima. Reviju je pogledala i holivudska glumačka legenda Al Pacino.


Saint Laurent , REUTERS/Benoit Tessier


 


Saint Laurent, REUTERS/Benoit Tessier


U Parizu je mušku kolekciju za sljedeću sezonu predstavila i modna kuća Givenchy pod umjetničkim ravnanjem kreativnog direktora Matthewa M. Williamsa, koji njeguje modni dijalog između tradicionalne pariške elegancije koju je preferirao utemeljitelj kuće Hubert de Givenchy sa suvremenim trendovima.


Potonji su ipak više zastupljeni bar u ovoj kolekciji. Naime, uočljivo je da je ulična moda izvršila izniman utjecaj na Williamsa, koji je svoje kreacije koncipirao za muškarce mlađe generacije koji vole raznovrsnost krojeva, tonaliteta i materijala. Predstavljena kolekcija pravi je modni pačvork.


Givenchy, REUTERS/Sarah Meyssonnier


 


Givenchy, REUTERS/Sarah Meyssonnier


CASUAL ELEGANCIJA


Kralj modne elegancije, kako mu mnogi tepaju, Giorgio Armani, u Milanu je predstavio kolekciju za muškarce koja odiše elegancijom u casual maniri. Modeli su to koji su kao stvoreni za muškarce različitih generacija. Recimo oca i sina. Ležerni a opet chic, baršun i velur.


Kombinacija suvremenih i tradicionalnih materijala tvore savršeni spoj. Modeli su namijenjeni različitim prigodama od odlaska na neki koncert i izložbu, do boravka u prirodi.


Vrag je u detaljima, a upravo ta teza ponajbolje opisuje način kojim su kreacije realizirane. Vrhunski dakako. Naravno, jer tako to radi Armani.


Défilé Emporio Armani “Collection Prêt-à-Porter Automne-Hiver , Fashion PPS / Bestimage/BESTIMAGE


Nakon prerane smrti dizajnera Virgila Abloha, francuski brend Louis Vuitton angažirao je osnivača brenda KidSuper Colma Dillanea za »gostujućeg dizajnera«, a kolekcija koju je ovog tjedna predstavio u Parizu, a koju su sami opisali kao »dječačku i nadrealnu«, hibrid je njegovog prepoznatljivog dizajna. Modnom pistom tako su se prošetali muškarci u kreacijama koje su prštale bojama i uzorcima.


Louis Vuitton, REUTERS/Sarah Meyssonnier


 


Louis Vuitton, REUTERS/Sarah Meyssonnier


NJEMAČKA MODA


Među dizajnerima koji su se predstavili u Berlinu bio je i Marc Cain koji je novu kolekciju predstavio u zračnoj luci Tempelhof.


Među modelima na reviji našla se i majka Elona Muska, legendarna Maye Musk, koja i u 75. godini, nakon pola stoljeća karijere, suvereno vlada modnim pistama. U Berlinu se predstavio i njemački dizajner Kilian Kerner Kilian Kerner čija je kolekcija »Symphonie« oduševila publiku, a zapažen je bio i VORN Fashion Show »Role Models«.


Kilian Kerner, REUTERS/Lisi Niesner