GENIUM

Po prvi put u Hrvatskoj: Organizirana nastava koja učenike priprema za novu školsku godinu

Sanda Milinković

Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak

Mlada profesorica matematike i fizike odlučila je pomoći učenicima da lakše i brže usvoje gradivo

Ljeto nas mami na opuštanje i uživanje u godišnjim odmorima, a djeci škola još nije ni na kraju pameti jer – tko sada ima vremena razmišljati o brojevima i formulama dok su praznici?


Odgovor na ovo pitanje zna naša sugovornica, mlada profesorica matematike i fizike Klara Grlaš koja je u Rijeci pokrenula nešto što još nismo imali prilike vidjeti.


Nasmijana profesorica sa sobom uvijek nosi laptop i slušalice, spremna za predavanja, Foto: Mateo Levak


Riječ je o organiziranoj nastavi GENIUM koja učenicima pomaže da se pripreme za novu školsku godinu i to upravo iz predmeta zbog kojih nas je većina imala tremu u osnovnoj i srednjoj školi.


Među takvim učenicima nikada nije bila Klara koja se još u osnovnoj zaljubila u brojeve, formule, način razmišljanja, povezivanje i logičko zaključivanje. Tada je odlučila da će jednog dana postati profesorica matematike, a nakon što se u srednjoj školi njezinoj ljubavi prema brojevima dodala i fizika, odluka je pala na paralelno studiranje oba predmeta.


GENIUM učenicima pomaže da se pripreme za novu školsku godinu te da kontinuirano uče, Foto: Mateo Levak


Sada je svoju ljubav i znanje odlučila podijeliti s mlađim generacijama pa se prihvatila posla i organizirala program uoči početka nove školske godine. Kaže da ju je dugogodišnje radno iskustvo u školi potaknulo na razmišljanje i traženje miskoncepcija kod učenika te da je shvatila da bi im ovakav tip programa jako koristio.


„Želim da učenici nemaju više problema s tim predmetima, želim da ih razumiju i da shvate da moraju razmišljati dok ih rješavaju. Želim im pokazati i da ti predmeti mogu biti zabavni jer će ih koristiti u daljnjem životu”, kaže Klara.


Nije riječ o klasičnom učenju napamet kakvo je ionako nemoguće u predmetima kao što su fizika i matematika, Foto: Mateo Levak


Inače, miskoncepcije i predkoncepcije uobičajena su pojava kod učenika kada se susretnu s nastavom fizike.


Obzirom da fizika objašnjava pojave s kojima su se učenici susretali tijekom života, teško bi bilo zamisliti da si te pojave već nisu pokušali objasniti na neki način pa je upravo uloga nastavnika fizike ispraviti pretkoncepcije koje su učenici razvili tijekom godina i konceptualnim pitanjima te pripadajućim pokusima ispraviti učeničke miskoncepcije.


Uloga nastavnika fizike je ispraviti pretkoncepcije koje su učenici razvili tijekom godina, Foto: Mateo Levak


„Osmislila sam program koji kreće prije početka školske godine i program koji traje kroz cijelu školsku godinu. Glavni cilj je da učenici ponove sve što će im biti potrebno za ulazak u viši razred da bi lakše pratili nastavu i da kontinuirano uče kroz cijelu školsku godinu ne bi li rezultati bili što bolji”, otkriva nam Klara.


Objašnjava nam da je nastava organizirana tako da ona prvo održava predavanje o tome kako se rješava pojedini zadatak, a zatim učenici dobivaju kviz putem kojeg sami pokušavaju riješiti zadatke.


 Sva predavanja održavaju se online putem aplikacije Zoom, Foto: Mateo Levak


„Nakon toga ponovno riješim i objasnim zadatke, a oni provjeravaju. Pomoću kviza dobiju povratnu informaciju što su usvojili i što je potrebno ponoviti”, kaže nam Klara, a nama se ovakav pristup sviđa prije svega zato što nije riječ o klasičnom učenju napamet kakvo je ionako nemoguće u predmetima kao što su fizika i matematika, a s nama se slaže i naša sugovornica.


Predavanja se održavaju za učenike od prvog razreda osnovne do prvog razreda srednje škole, a misao je pomoći učenicima da nadograde svoje znanje i da ga prodube novim informacijama kroz kontinuirano ponavljanje.


Nastava se održava putem njezine platforme GENIUM, a učenici sve materijale dobivaju na mail u PDF formatu uz domaću zadaću. Sva predavanja održavaju se online putem aplikacije Zoom gdje će vas dočekati ova uvijek nasmijana profesorica.


Sve što vam treba je dobra internetska veza! Foto: Mateo Levak


Mnoštvo je prednosti ovakvog oblika nastave; može se učiti iz udobnosti vlastite sobe (ili dnevnog!), a roditelji se ne moraju gnjaviti s traženjem parkirnih mjesta niti troškovima prijevoza.


„Postoji standard i Genium opcija, a ako korisnici izaberu Genium opciju onda dobiju i točna rješenja domaće zadaće i video snimke predavanja koje im ostaju sačuvane dva tjedna i moju podršku”, dodaje Klara.


Prvi program kreće 22. kolovoza stoga požurite prijaviti svoje buduće matematičare i fizičare jer možda se i u njima probudi ljubavi prema brojevima kao i kod Klare.


Ususret novoj školskoj godini za što bolje ocjene, pripremili smo i poseban kod NOVILIST20 kojim dobivate popust od 20 % na program. Kod iskoristite tako da ga upišete u formu za rezervaciju  na stranici GENIUM.


Sve što učenicima treba je bilježnica, pribor za pisanje, geometrijski pribor, dobar internet i želja za rasturanjem u novoj školskoj godini!


__


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom GENIUM.