Bezvremenski klasik

Pita od jabuka: petak je savršen za poznatu domaću slasticu

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Za mnoge od nas ona predstavlja onaj izvorni okus djetinjstva

Kolač koji nam je pri srcu i koji smo, jednom odrasli, nastavili pripremati, možda za svoju djecu ili unuke.


Tko se ne sjeća s osmijehom i sa suzom u oku bakine pite od jabuka?


Sastojci:


  • 700 g jabuka (već očišćenih)
  • 300 g brašna
  • 3 jaja
  • 70 g maslaca (sobne temperature)
  • 200 g smeđeg šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 limun (sok i korica)

Priprema: Jabuke prvo narežite na kriške, tako da napravite tanke i ne prevelike polumjesece, te ih ostavite u zdjeli.


Zatim uzmite limun, naribajte koru – ostavite sa strane – i iscijedite ga. Njegovim sokom namočite komadiće jabuke kako ne bi izgubili boju i konzistenciju.


U posudi umutite maslac sobne temperature (omekšali) sa šećerom dok ne postane homogena i pjenasta smjesa.


Sada počnite miješati i dodajte jedno po jedno jaje. Zatim isto učiniti s mlijekom (malo po malo) i prethodno naribanom koricom limuna.


U smjesu dodajte dobro prosijano brašno i prašak za pecivo te ponovno promiješajte kuhačom. Sada je vrijeme za prstohvat soli.


Kada smjesa postane glatka, dodajte oko 60% jabuke u smjesu i dobro promiješajte.


Koristite okrugli kalup promjera cca 22-24 cm. Premažite ga maslacem i pobrašnite. U njega ulijte smjesu i poravnajte žlicom ili lopaticom.


Površinu ukrasite preostalim polumjesecima jabuka.


Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 175-180° najmanje 40 minuta.


Uvijek napravite test čačkalicom.


Ostavite da se ohladi najmanje 20 minuta prije nego što ga okrenete i poslužite.