Sigurnost hrane

Ovo je 7 namirnica s najvećim rizikom od kontaminacije (ne, nema piletine)

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

U izvješću, FAO i WHO klasificirali su žitarice kao hranu koja izaziva najveću zabrinutostŽitarice su na vrhu ljestvice mikrobiološke sigurnosti hrane!


Ovaj aspekt ističu Organizacija Ujedinjenih naroda za prehranu i poljoprivredu (FAO) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koje su u izvješću istaknule kako je ova hrana izloženija većem riziku od kontaminacije od druge.


Tipično, hrana s niskim sadržajem vlage ima dugi vijek trajanja i smatrala se mikrobiološki sigurnom dugi niz godina.
Međutim, posljednjih godina niz epidemija povezanih s ovom hranom pokazao je da, iako se mikroorganizmi ne mogu razviti u tim proizvodima, ako ih na neki način kontaminiraju, mogu opstati dulje vrijeme.


Čak i male kontaminacije prisutne u ovoj hrani mogu dovesti do razvoja bolesti, a visoke temperature mogu pogodovati razmnožavanju mikroorganizama.


Sedam je kategorija hrane istaknutih u klasifikaciji u izvješću pod nazivom “Ranking of low-moisture foods in support of microbiological risk management” FAO-a i WHO-a:


  1. žitarice
  2. džemovi i grickalice
  3. sušeno voće i povrće
  4. sušeni proteinski proizvodi
  5. orasi i proizvodi od orašastih plodova
  6. sjemenke za prehrambenu upotrebu
  7. sušeni začini i bilje (uključujući čaj)

Svaka kategorija procijenjena je na temelju proizvodnje, potrošnje i međunarodne trgovine, ali i tereta bolesti koja se može razviti.


Na temelju analize podataka, koji se odnose na vremensko razdoblje od 2014. do 2016. godine, žitarice su na prvom mjestu po mikrobiološkom riziku.


Stručnjaci kažu da je važno spriječiti kontaminaciju hrane s niskim sadržajem vlage tijekom žetve, nakon žetve i prerade putem dobre poljoprivredne i proizvodne prakse te HACCP sustava upravljanja sigurnošću hrane.