Pomaže mršavljenju

Ovaj popularni začin koji se koristi u indijskoj kuhinji stvarno sagorijeva masnoće

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Istraživači su analizirali njegove učinke i došli do važnih otkrića

Kardamom se često koristi u slatkim i slanim jelima i pićima diljem svijeta, a popularan je zbog svoje prepoznatljive arome i okusa.


Nadalje, ovaj sastojak nalazimo i u nekim mješavinama začina, uključujući garam masalu i curry prah, a često se koristi i kao sastojak slastica, kolača, pudinga i keksa, posebno u istočnjačkoj kuhinji.


Znanstvenici s Texas A&M AgriLife instituta za unapređenje zdravlja kroz poljoprivredu otkrili su da bi vam ovaj popularni začin u indijskoj kuhinji mogao pomoći da postignete svoje ciljeve mršavljenja.


Kardamom može potaknuti gubitak masnoće i smanjiti upalu.


Istraživači su analizirali učinke začina i otkrili da pomaže u sagorijevanju više energije i gubitku masnoće.


Ova otkrića sugeriraju da bi dodavanje kardamoma jelima moglo pomoći onima koji pate od pretilosti.


Objavljeno u International Journal of Molecular Sciences, istraživanje također sugerira da bi začin mogao pomoći u smanjenju upale niskog stupnja koja može dovesti do kroničnih zdravstvenih problema, poput dijabetesa, bolesti srca i artritisa.


Dr. Cisneros-Zevallos procijenio je da bi odrasle osobe težine oko 60 kg trebale pojesti najmanje 77 mg kardamoma kako bi iskoristile prednosti, što je jednako otprilike 8-10 mahuna dnevno.


“Naš tim je otkrio nevjerojatnu priliku za korištenje kardamoma kao pojačivača cjelokupnog zdravlja. Sjemenke kardamoma, s ovom novom značajkom, mogu se koristiti u raznim sektorima, uključujući sport, funkcionalnu hranu i dodatke prehrani za promicanje proizvodnje zdravije hrane,” ističe Dr. Cisneros-Zevallos.