Pati od rijetke bolesti

Ova food blogerica radi savršena jela, no sama već 6 godina niti jedno nije probala

Mija Dropuljić

FOTO: IG@the.nil.by.mouth.foodie

Njen profil je melem za sve gastro ljubiteljeVeganske palačinke, nachosi s grahom, gusta juha od tikve – dovoljan je samo jedan pogled na Instagram profil mlade food blogerice kako bi dobili zazubice. Iza profila upečatljivog naziva The Nil by Mouth Foodie krije se Loretta Harmes koja, vjerovali ili ne, niti jedno jelo nije probala. 29-godišnja Loretta iz Velike Britanije je svoj posljednji obrok pojela prije čak pest godina. Točno se sjeća što je bilo na meniju – pečeni krumpiri koji su joj iz današnjeg gledišta bili prava delicija. 

Loretta boluje od veoma rijetke i još ne toliko istražene bolesti. Bilo je potrebno mnogo vremena kako bi uopće došla do dijagnoze. 


Naime, u dobi od 19 godina je počela dobivati jake bolove u trbuhu nakon svakog obroka. Za BBC je izjavila kako je patila od velikih bolova i nemogućnosti odlaska na toalet. 


Liječnici je nisu uzimali za ozbiljno, a dio njih je bio uvjeren kako Loretta pati od anoreksije. Zbog toga je provela dvije godine u posebnoj klinici koja liječi poremećaje u prehrani. Taj period života joj je bio pravi horor jer je bila prisiljena svakodnevno jesti. Shvatila je da njen jedini izlaz iz klinike da se unatoč bolovima udeblja.


 


Tek 2015. godine je dobila napokon dijagnozu. Loretta pati od takozvanog hipermobilnog Ehler-Danlos sindroma, genetski uvjetovanje bolesti koja nije puno istražena i može se manifestirati na razne načine. 


U Lorettinom slučaju je želudac djelomično paraliziran i ne može se samostalno prazniti. Uz to pati od migrene, umora, ubrzanog rada srca i bolova u vratu. Zbog dijagnosticirane bolesti Loretta već šest godina ne pije niti jede. Prehranjuje se potpuno parenteralno, odnosno sve potrebno unosi putem cjevčice 18 sati na dan.


Loretta se trudi ostati pozitivna. Izjavila je kako je sretna jer više ne pati od jakih bolova, a kuhanje joj predstavlja veliki zadovoljstvo. Možda svoja jela ne može kušati, ali govori kako su joj dovoljne oči, nos i osjećaj u trbuhu kako bi znala da je ono što je skuhala itekako ukusno. A to potvrđuju i njeni prijatelji.