Vlakna i antioksidansi

Ne bacajte kore mandarina, pune se blagodati, evo kako ih iskoristiti

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Jeste li znali da je dehidrirana kora mandarine izvor pun zdravstvenih prednosti?

Priprema dehidriranih kora mandarina vrlo je jednostavna. Mandarine je dovoljno pažljivo oguliti, a zatim ćete ih dehidrirati tako da ih stavite uz radijator ili štednjak, u pećnicu na nisku temperaturu ili tijekom kuhanja drugih namirnica.


Ovisno o daljnjoj upotrebi, dovoljno ih je narezati na trakice ili ih pretvoriti u prah. Čak i mlinac za kavu može biti prikladan alat.


Ovisno o odabranom načinu sušenja, za dobivanje dehidriranih kora mandarine bit će potrebno otprilike 10 do 24 sata.


Bez problema se mogu čuvati mjesecima u dobro zatvorenoj staklenoj posudi i na hladnom mjestu zaštićenom od svjetlosti.


Zdravstvene dobrobiti:


1. Vitamini i antioksidansi


Kore mandarine bogate su vitaminima i antioksidansima koji nas štite od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Antioksidansi nam pomažu da dulje ostanemo zdravi i jamče nam bolju kvalitetu života.


2. Vlakna


Dehidrirane kore mandarine bogate su vlaknima koja pomažu našim crijevima da redovito obavljaju svoje pokrete. Osim toga, vlakna pomažu u snižavanju razine kolesterola i šećera u krvi.


Mogu pomoći u prevenciji srčanih problema i raka debelog crijeva.


Dobrobiti dehidriranih kora mandarine protiv kolesterola privukle su pozornost stručnjaka iz američkog Ministarstva poljoprivrede, koji su ih učinili predmetom istraživanja u suradnji sa skupinom kanadskih istraživača.


3. Djeluju protuupalno


Pravo su prirodno protuupalno sredstvo. Njihova blagotvorna svojstva smatraju se korisnima za sprječavanje starenja našeg tijela, upala i nastanka teških bolesti.


Sve to, naravno, prati zdrava i uravnotežena prehrana, bogata voćem, povrćem, mahunarkama i žitaricama.


Biljni čaj s dehidriranom korom mandarine


Jedna od najzanimljivijih upotreba dehidrirane kore mandarine je priprema biljnog čaja.


Nakon što ste pustili da se kore mandarine prirodno osuše i nakon što ste ih narezali na male komadiće, uspite dvije žličice u šalicu, prelijte kipućom vodom i ostavite da odstoji nekoliko minuta.


Zatim filtrirajte, ostavite da se ohladi i uživajte u piću.


Što se tiče dehidriranih kora mandarine u prahu, možete ih dodati u malim količinama u pripremi vašeg uobičajenog čaja ili drugih biljnih čajeva, kao prirodnu aromu s aromom citrusa.