Nami Sushi Restaurant

Svratili smo u novi opatijski restoran: “Nami” ne nudi samo vrhunske zalogaje, već donosi i dašak Japana za vaš stol

Sanda Milinković

Nami/Foto: Roni Brmalj

Nami/Foto: Roni Brmalj

U ugodnom razgovoru s dobro poznatim vlasnikom Stjepanom Dunatovom, doznali smo i koje specijalitete gosti najradije biraju.

Opatijska gastronomska ponuda ovih je dana postala bogatija za još jedan restoran. Smješten u samom srcu stare dame, „Nami“ je novi gastro kutak s bogatom ponudom japanske kuhinje.


U razgovoru s vlasnikom Stjepanom Dunatovom, doznali smo što se krije iza naziva restorana te što se sve s menija obavezno mora probati.


„Htio sam otvoriti jedan ovakav restoran jer sam zahvaljujući mnogim putovanjima po svijetu imao prilike u različitim japanskim restoranima isprobati njihovu bogatu ponudu i tako postao veliki ljubitelj japanske kuhinje“, kaže nam Dunatov i dodaje da se u ovom restoranu ne nudi samo hrana već – čitav doživljaj.


Stjepan Dunatov/Foto: Toni Brmalj

Stjepan Dunatov/Foto: Toni Brmalj


 “Nami” kao neraskidiva poveznica s morem


“Nami” odiše prekrasnim detaljima dalekog istoka – od pomno postavljenih komada bambusa do neizostavnih štapića za jelo. Upitali smo ga kako se gosti snalaze sa štapićima pa nam je kazao da se snalaze odlično, iako se mogu zatražiti i vilica i nož za one koji još nisu tako vješti u ovom načinu konzumacije obroka.


Foto/Roni Brmalj

Štapići za one vješte/Foto: Roni Brmalj


Sami naziv restorana, Dunatov je odabrao iz jednostavnog razloga – neraskidive poveznice s morem. Kaže nam da se iza imena „NAMI“, što na japanskom jeziku znači „val“, krije bogata povijest japanske kulture utkana kroz kompletan doživljaj okusa i brojnih detalja kojima se zaokružuje dojam.


Mnogima je na spomen japanske kuhinje prva asocijacija svjetski popularni sushi, ali njihova je bogata ponuda puno više od toga.


„Japanska kuhinja nisu samo sushi i riža, tu se krije bogatstvo jela koje pokušavamo približiti našim gostima“, objašnjava nam Dunatov te otkriva da je među gostima omiljena tempura.


Tempura je delikatno japansko tijesto koje služi za prženje morskih plodova, ribe i povrća, a u ovom se gastro kutku može probati Ebi (kozice u tempuri), Maguro (tuna u tempuri), Yasai (povrće u tempuri) i Tempura Mix.


Nami/Foto: Roni Brmalj


„Izrazito je popularan i robata grill, što je vrsta roštilja koji se peče na katovima, topla kuhinja te naravno – sushi“, kaže nam Dunatov.


U opuštenom razgovoru unutar neodoljivog interijera restorana kojim dominira i detalj zida sastavljenog od istarskog kamena, Dunatov nam je otkrio i koje još novitete planira uvesti.


Tako doznajemo da je u planu meni na kojem će se nalaziti bar-kodovi koje će gosti moći skenirati te tako otkriti sve o jelu kojeg naručuju. Ideja je proizašla najviše iz razloga što se mnogi po prvi puta susreću s japanskom kuhinjom te želje da se gostima što više olakša odabir jela.


„Gosti će moći skenirati kodove mobitelom te tako vidjeti slike jela i sastojke, zbog čega mogu biti sigurni u odabir jela u kojem će uživati“, otkriva nam Dunatov.


Nami/Foto: Roni Brmalj


Navikli smo da se uz riblje specijalitete pijuckaju vina prozračnih okusa, a ovdje je ponuda doista bogata jer uključuje više od 200 etiketa različitih vina iz čitavog svijeta.


„Osim vina, može se naručiti i japansko pivo te popularni sake, ali i originalni japanski čajevi“, kaže nam Dunatov. Među poznatim se čajevima u ponudi nalazi i Four Season Oolong, čaj koji se bere četiri puta godišnje.


Nježan je to okus zelenog čaja, pomiješan s laganim i slatkim cvjetnim notama koji djeluje potpuno osvježavajuće.


Neodoljivi detalji bambusa/Foto: Roni Brmalj


Zbog jedinstvenog položaja u samom centru Opatije, vrhunskih kuhara, bogate ponude i potpunog japanskog doživljaja, uopće ne dvojimo da „Nami” već sada postaje popularna odrednica svih ljubitelja dobrog zalogaja i jedinstvenog ugođaja.


Detalji dalekog istoka/Foto: Roni Brmalj