Zdravlje i imunitet

Najjači antioksidansi koje možete dodati svojoj prehrani

Life

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Antioksidans je prirodni spoj koji se nalazi u vitaminima i mineralima koji se bore protiv slobodnih radikala u tijelu.

Jedenje uravnoteženog obroka teško može biti izazovno, ali nije nemoguće. Možda ste prilično zadovoljni svojom prehranom i samo želite u svoje svakodnevne grickalice uključiti neke dodatne količine hranjivih tvari.


Možda niste zadovoljni svojom trenutnom prehranom i želite uvesti manje, odmjerenije promjene kojih ćete se lakše pridržavati. U svakom slučaju, uvijek je dobra ideja uključiti više antioksidansa u svoju prehranu.


Antioksidans je prirodni spoj koji se nalazi u vitaminima i mineralima koji se bore protiv slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali su prirodni nusproizvod kada hranu pretvaramo u energiju, a također dolaze iz vanjskih izvora poput toksina iz okoliša koji se nalaze u našem zraku, vodi, hrani i sredstvima za čišćenje/kozmetičku hranu.


Slobodni radikali mogu biti štetni jer mogu oštetiti strukturu naše DNK, a u velikim količinama mogu uzrokovati oksidativni stres koji može dovesti do bolesti.


Antioksidans u osnovi znači antioksidacija. O oksidaciji možete razmišljati kao o starenju u tijelu, uzrokovanom slobodnim radikalima. Antioksidansi se bore protiv ovih slobodnih radikala – sigurno ih uklanjaju iz našeg tijela, pomažu u procesu popravljanja naše DNK i održavaju stanice zdravima.


Najlakše nam je konzumirati antioksidante u njihovom prirodnom obliku putem hrane.


Srećom, ne morate uzimati suplemente kako biste povećali unos antioksidansa jer se oni prirodno nalaze u biljkama. Voće, povrće, orašasti plodovi i drugi biljni spojevi sadrže antioksidanse, a boja biljke diktira vrstu prisutnog antioksidansa, piše Byrdie.


Beta karoten


Ovo je esencijalni vitamin koji izravno promiče zdravlje očiju. Mrkva je bogata antioksidansom beta karotenom, koji naša tijela pretvaraju u vitamin A. Jednostavan način da zapamtite ovo je da ako mrkvu prepolovite po širini, ona izgleda gotovo kao oko.


Vitamin E


Ovaj antioksidans zaustavlja proizvodnju oksidativnog stresa koji oštećuje stanice u tijelu koji može dovesti do kroničnih bolesti, poput bolesti srca.


Vitamin E također može podržati vaš imunološki sustav, biljna ulja – uključujući ulja suncokreta i šafranike, orašaste plodove i sjemenke su najbolji izvori ovog važnog vitamina. Preporučuje se uključivanje badema i avokada da biste dobili više vitamina E.


Vitamin C


Ne samo da vitamin C pomaže u ravnoteži našeg imunološkog sustava, već može i neutralizirati molekule slobodnih radikala, štiteći tijelo od oksidativnog oštećenja. Ima ga u većini voća i povrća, ali ako brokula ili naranče nisu ono što volite, ne brinite – kakao je također vrlo moćan izvor vitamina C.


Kurkumin


Preporučuje se dodavanje kurkume u prehranu, snažnog izvora kurkumina. Kurkumin je vrlo snažno protuupalno sredstvo koje može pomoći u liječenju kroničnih bolesti poput upalne bolesti crijeva.