Kako do boljeg sna?

Najbolji savjeti za nesanicu za ljude iznad 40

Mija Dropuljić

FOOT: iStock

FOOT: iStock

Kvalitetan san je svima potreban, bez obzira na godine

Što smo stariji, to nam je potrebno manje sna – zbog toga nemirne noći nisu toliko dramatične. No, to je zapravo pogrešno. 


Najnovije studije pokazuju kako s 40 godina trebamo jednako kvalitetan san kao kada smo bili u tinejdžerskim godinama. Tko svom tijelu ne pruža dovoljno sna, izlaže ga stresom. Dugoročno gledano stres može negativno utjecati na raznim poljima. On napada naš imunitet, može uzrokovati ispadanje kose, glavobolju, ali i poremetiti metabolizam. Sve to može na koncu voditi ka oboljenjima. Ukratko rečeno – kvalitetan i dobar san je svima potreban. 


No, što je zapravo dobar san? Stručnjaci ističu da ga karakterizira brzo uspavljivanje te dug san s povremenim buđenjima. Srećom ako poput mnogih patite od nemirnog sna ili lak nesanice, postoje načini kako možemo pozitivno utjecati na kvalitetu spavanja. 


Kako lakše i brže zaspati?


Dopustite da vam pomogne priroda. Umirujući miris lavande opustit će vaše tijelo. Par kapljica eteričnog ulja pretvorit će vašu spavaću sobu u pravi oazu mira. 


Izbjegavajte navečer jako svijetlo koje dolazi od raznih ekrana, poput mobitela, računala ili tableta. Naime, to svijetlo utječe na hormon melatonin. 


Mnogima pomaže spavanje u čarapama. Ne zvuči nimalo seksi, no čarape stvaraju toplinu koja na ljude ima pozitivan učinak prilikom uspavljivanja. 


Što učiniti ako ne možete zaspati?


Istraživanje provedeno na University of Pennsylvania School of Medicine pokazalo je da je bolje dići se iz kreveta nego probati zaspati. Pratili su ponašanje 416 sudionika istraživanja i uvidjeli da u 80% slučajeva metoda dizanja ima pozitivan učinak. S druge strane ležanje i iščekivanje sna koji ne dolazi stvara stres i razbuđuje. 


U tom slučaju je bolje čitati knjigu ili časopis. Stručnjaci ističu da su ispitanici u tom slučaju zaspali u roku od sat vremena. 


Bolje je dići se iz kreveta nego gubiti živce jer ne možete zaspati
FOTO: iStock


Za bolji san


Pripazite na temperaturu koja vlada u vašoj spavaćoj sobi. Idealna temperatura iznosi između 15 do 19 stupnjeva. 


Koristite deblje deke ili poplune jer oni nježno pritišću tijelo, a to utječe na manji broj pokreta tijekom sna. Nježni pritisak pozitivno utječe na tijelo i živčani sustav. 


Što manje odjeće, to bolje. Mnoga istraživanja su pokazala da odjeća može imati negativan utjecaj na ritam spavanja. 


Za ljepše dizanje


Kako biste dan započeli što bolje i ljepše, promijenite zvuk vašeg alarma. Odaberite nježnu glazbu te preferirajte prirodne zvukove. 


Izbjegavajte korištenje mobitela čim otvorite oči. To nepotrebno podiže razinu stresa.


Prije nego se dignete, istegnite se u krevetu, par puta duboko udahnite i izdahnite te tako razbudite tijelo i pokrenite cirkulaciju.