Čuvari zdravja

Nahranite svoj imunitet prirodnim putem i ojačajte ga za nadolazeću zimu

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Bakterije i virusi ponekad stignu unutar našeg organizma pa imunitet traži našu pomoć u borbi protiv nametnika.“Kako poboljšati imunitet?”, pitanje je na koje će vam Google dati 312.000 rezultata za pretraživanje. Ono što je zajedničko svakom od tih rezultata je savjet da jačanje imuniteta kreće prehranom i promjenom načina života.


Imunološki sustav se svim silama trudi zaštiti nas od mikroorganizama koji nas svakodnevno napadaju, ali ponekad u tome ne uspije. Bakterije i virusi ponekad stignu unutar našeg organizma pa imunitet traži našu pomoć u borbi protiv nametnika.


imunitet

Foto: iStock


Naš je imunitet poput orkestra


Na svako ovakvo pitanje odgovor je da moramo paziti što unosimo u naš organizam. Brzi način života i još brža hrana u kombinaciji sa stresom, stvaraju našem imunološkom sustavu probleme.
O imunološkom sustavu treba razmišljati kao o orkestru; za najbolji je nastup potrebno da apsolutno svaki instrument i glazbenik nastupaju u svom najboljem izdanju.


Ne može jedan glazbenik niti jedan instrument “povući” čitav orkestar da bi krajnja izvedba bila fantastična. Kao što niti naš imunološki sustav ne može sam voditi bitku protiv nametnika nego mu mi moramo pomoći.


imunitet

Foto: iStock


Imunitet jačamo zdravom prehranom


Da bi imunološki sustav funkcionirao najbolje što može, pomažu mu namirnice koje unosimo u organizam i stoga je najbolja pomoć koju mu možemo pružiti upravo zdrava prehrana.


Pokušajte u svoj jelovnik ubaciti što više voća, povrća i orašastih plodova. Ubacite što više povrća u juhu, pijte voćne smoothieja i konzumirajte salatu.


Mrkva, brokula, špinat, citrusno voće i jagode, odličan su izvor vitamina A i C. Ukomponirajte i vitamin D, poznat i kao vitamin sunca kojeg možete pronaći u ribi, punomasnim mliječnim proizvodima te ribljem ulju. Odličan dodatak prehrani je i cink koji možemo pronaći u crvenom mesu, jajima, bundevi i sjemenkama suncokreta.


Foto: iStock


Pored ovoga, u hranjenju imuniteta prirodnim putem pomažu nam i probiotici. Nije tajna da se dobar imunitet stvara upravo u našim crijevima pomoću dobrih bakterija koje jačaju crijevnu floru. Probiotike u organizam unosimo pomoću jogurta, kefira i nekih vrsta sireva. Naša preporuka ide jogurtu ‘z bregov Fortia koji sadrži dobre bakterije Lactobacillus casei, L. casei 431®, inulin kao i vitamine A i D3 koji dokazano doprinose normalnoj funkciji imuniteta.Dobar san i redovita tjelovježba


Osim pravilne prehrane, važno je ustaliti i zdravi način života bez kojeg naš imunološki sustav neće funkcionirati na najvišoj razini. Neprijatelj broj jedan našeg psihičkog i fizičkog zdravlja svakako je stres i iako ga svi proživljavamo na dnevnoj bazi, moramo se pokušati osloboditi ovog nesnosnog i vrlo štetnog nametnika.


Odličan način za rješavanje stresa su meditacija i tjelovježba, a najbolje funkcioniraju u kombinaciji. Ako niste u prilici iskoristiti toplije vrijeme za šetnje prirodom, uvijek se možete poslužiti različitim besplatnim kanalima pomoću kojih ćete moći trenirati i u sigurnosti vlastitoga doma.


imunitet

Foto: iStock


Ako ste više za sprave, uložite u sobni bicikl ili traku za trčanje i dok gledate omiljenu seriju, dobro se oznojite. Nakon toga preporučujemo nekoliko minuta meditacije prije spavanja koje je veliki saveznik našem zdravlju.


Minimalno osam sati dobrog sna, učinit će čuda za vaš um i vaše tijelo.


___


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Vindija.