Klasik

Mirisno i profinjeno jelo: isprobajte rižoto od lososa

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

U varijanti sa svježim, a u onoj nešto aromatičnijoj s dimljenim lososom

Rezultat je mekan i kremast rižoto, sa savršenim sveobuhvatnim okusom omekšanim upotrebom maslaca, posebno ako je aromatiziran.


Za pripremu vam je potrebno samo nekoliko sastojaka, a priprema je jednostavna i brza.


Rižoto od lososa uspješno se uklapa u svečane ručkove, elegantne večere i za sve velike prigode… ali i za stol s prijateljima.


Sastojci:


  • 320 g riže
  • 200 g filea lososa u komadima
  • 40 g maslaca
  • 40 g luka (bijelog ili crvenog)
  • 800 ml juhe od povrća
  • 20 g ribanog parmezana
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • nasjeckani peršin po ukusu
  • kopar po ukusu
  • soli po ukusu

Priprema: Ako se za kuhanje odlučite koristiti povrtnu juhu, u visokom loncu zakuhajte mrkvu, celer, češanj češnjaka i malo soli (drugo povrće možete dodati po želji).  Kuhati sve dok se sastojci ne skuhaju. Zatim ih izvadite i juhu ostavite sa strane.


Nakon pripreme temeljca (ili u međuvremenu) prijeđite na ribu. Ako koristite krišku svježeg lososa, narežite ju na male komadiće i zapržite ih nekoliko minuta s cijelim režnjem češnjaka i malo soli u ekstra djevičanskom maslinovom ulju.


Kad losos počne gubiti boju, odvojite češnjak, maknite ga s vatre i ostavite sa strane.


Ako se, pak, odlučite za dimljeni losos, jednostavno ga narežite na trakice i pred kraj kuhanja dodajte riži bez da se zapeče.


U veću i prostranu tavu izlijte gotovo sav maslac sobne temperature (8-10 g ostavite za kraj kuhanja) i narezani i nasjeckani luk.


Čim maslac postane tekuć i luk se počne dimiti, dodajte rižu, dobro je prepecite i počnite malo po malo ulijevati vrući temeljac, neprestano miješajući drvenom kuhačom.


Riža nikada ne smije postati presuha kako bi se omogućilo ravnomjerno kuhanje.


Na pola kuhanja dodajte losos, dobro promiješajte i nastavite kuhati dok ne bude kremasto i al dente.


Maknite je s vatre i dodajte preostali maslac, naribani parmezan i nastavite miješati na strogo isključenom plamenu.


Na kraju pustite da odstoji 2-3 minute i poslužite posipajući površinu začinima po izboru.


Preporučujemo nasjeckani peršin i kopar. Uživajte u jelu!