Hrvatske gastro blogerice

Matejka Buča i Sandra Rončević posebnom akcijom pomažu nastradalima od potresa. Čule smo se s njima

Mija Dropuljić

FOTO: IG

FOTO: IG

Prodajom kuharica poznatih gastro blogerica za pomoć Petrinji i okolnim mjestima i selimaVeliki potres koji je zadesio grad Petrinju, Sisak, Glinu i okolna mjesta šokirao je cijelu regiju, ali je u isto vrijeme pokazao koliko smo jaki kada udružimo sve snage.


Na raznim poljima su se ujedinili individualci, udruge, firme, obrtnici, umjetnici i brojni drugi i pokazali kako veliko srce imaju građani Hrvatske. Jedna divna akcija stiže i od strane poznatih hrvatskih blogerica koje su odlučile prihode od prodaje svojih kuharica donirati za pomoć Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima i selima. 


Sandra Rončević, poznata kao gastro autorica bloga “O slanom i slatkom” i kuharice “Mrvu ovog, zeru onog”, i Matejka Buča, koja stoji iza bloga “Like Chocolate” i kuharice “Svaki dan”, prodajom kuharica pomažu unesrećim stanovnicima zahvaćenih područja. 
“Mislim da je u ovakvim strašnim situacijama jako važno da se ujedinimo i da svatko od nas tko je u mogućnosti nađe način na koji može pomoći i biti koristan.


U početku, uz privatnu donaciju u obliku namirnica i novca, kao i mnogi moji kolege otvorila sam svoju instagram stranicu za širenje informacija o načinima prikupljanja pomoći za stradale u potresima kako bi one došle do što većeg broja ljudi. No željela sam učiniti i nešto više, dodatno motivirati ljude da doniraju financijska sredstva za koja mi se čini da će u narednom periodu svakako biti najvažniji i najkorisniji oblik donacije”, objasnila je Matejka. 


Kuharica “Svaki dan” planula je u kratkom periodu


Tako je poznata gastro blogerica odlučila pokloniti 15 kuharica “Svaki dan” onima koji umjesto njoj, cijenu kuharice u vrijednosti od 215 kuna, uplate Crvenom križu ili udruzi Solidarna, a sve u svrhu prikupljanja sredstva za pomoć stradalima u potresima te tako dodatno proširiti podatke o računima za donaciju. “Voljela bih da sam mogla donirati više knjiga, no nažalost više ih nemam jer je knjiga gotovo rasprodana. Odaziv je bio fantastičan i čitatelji mog bloga još su jednom pokazali da imaju veliko srce: Sve kuharice ‘rasprodane’ su u samo 15-ak minuta, a mnogi su donirali veće iznose od 215 kuna, kolika je cijena kuharice.


Na taj je način donirano više od 4200 kuna u tom kratkom periodu i neopisivo sam zahvalna svakome tko je odlučio sudjelovati.


Znam da to možda ne zvuči kao puno novaca s obzirom na razmjere štete, no zaista je iz srca i s dobrom namjerom i duboko vjerujem da će svaka kuna pomoći. Kuharice šaljem idući tjedan uz poruku zahvalnosti svim donatorima”, objasnila je Matejka koja i dalje dobiva brojne upite za ovakav oblik donacije. 


Kuharicom “Mrvu ovog, zeru onog” do 10.000 kuna


Matejka možda više nema knjiga za prodaju, no akcija njene kolegice Sandre Rončević još uvijek traje. Njen cilj je prikupiti čak 10.000 kuna, a Matejka ističe kako je kuharica “Mrvu ovog, zero onog” predivna te svatko tko je kupi će dobiti veliku vrijednost i učiniti s time dobro djelo. 


“Još jučer sam donijela odluku da ću pokrenuti akciju skupljanja novčane pomoći za područja stradala u potresu i to kroz akcijsku prodaju 200 primjeraka svoje kuharice ‘Mrvu ovog, zeru onog’ koja je izašla iz tiska početkom prosinca te ću od svakog prodanog primjerka donirati 50 kuna. Cilj mi je prikupiti 10.000,00 kuna koje ću potom uplatiti na račun za hitne i krizne akcije otvoren pri zakladi Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost”, objasnila je Sandra. 


Ističe kako je odaziv ljudi uistinu velik te se želi zahvaliti svima koji su se svojom narudžbom odazvali akciji, ali i svima koji su podijelili informacije o akciji, posebno kolege blogeri. Tako je informacija o ovim hvalevrijednim akcijama stigla do većeg broja ljudi.  


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Sandra Rončević (@oslanomislatkom)“Uz ljude ovakvog srca vjerujem da neće biti problem kroz par dana doći do cilja. No ako i ne dođemo do cilja kroz neko vrijeme, ostatak koji nedostaje do 10.000,00 kuna ću donirati osobno.


U ovom trenutku, to je najmanje što mogu učiniti. Osim mene, tu je i kolegica Matejka Buča koja je zadnje primjerke svoje kuharice ‘Svaki dan’ namijenila za istu svrhu, a kako je njenih 15 komada kuharica jako brzo prodano, svoje je pratitelje usmjerila na moju akciju. Veliko joj hvala na tome!”, zahvaljuje Sandra. 


Sandra je nekoć i sama radila na humanitarnim projektima te zna koliko je važna upravo prva i nužna akcija i pomoć te od kolike je važnosti bitna pravovremena dostava paketa vode, hrane, odjeće, deka, higijenskih potrepština, šatora i baterija. 


Isto tako znam da je za obnovu i povratak u koliko toliko normalan život potrebna i poprilična financijska pomoć, a Petrinja, Sisak, Glina i sve njihova okolna mjesta i sela će ju itekako trebati ne mjesecima, već godinama. Kako sam napisala na svojim mrežama, ovih 10.000,00 kuna jesu kap u moru, ali kap po kap čini čuda, kap po kap je more”, istaknula je Sandra te za kraj poručuje:  


“Zajedno sve možemo, baš sve! Pokazali smo to nebrojeno puta… Zajedno ćemo ispratiti i ovu šućmurastu godinu te ujedinjeni u svojoj različitosti pomoći onima kojima je naša pomoć prijeko potrebna. Ljudi, znajte da niste sami!”