Povratak u djetinjstvo

Gastro izazov: Ne znate kako ispeći savršene buhtle? Food maherica Matejka Buča otkriva sve tajne omiljene slastice

Mija Dropuljić

FOTO/Matejka Buča

FOTO/Matejka Buča

Uvriježeno je mišljenje kako je teško izraditi domaće buhtle, no Matejka Buča zna kako olakšati taj posao.



Mekane, prozračne, a ipak sočne, pune okusa i mirisa – buhtle su ona savršena slastica koja nas u tren oka vraća u djetinjstvo. Sjedimo za stolom i čekamo baku da pospe svoje omiljene buhtlice šećerom u prahu i napokon ih posluži. Od gladi nam se šire oči, a od rapsodije mirisa nosnice.


Kad smo odrasli, nekako smo te savršene domaće buhtle ostavili u prošlosti i ako ne posjetimo baku i mamu, jedino ćemo ih jesti iz pekare. A one nikad nisu poput onih domaćih. No, to ne mora biti tako. Jedna od najpoznatijih hrvatskih food blogerica Matejka Buča, koja stoji iz popularnog bloga Like Chocolatei traženekuharice “Svaki dan”, otkriva sve tajne ove omiljene slastice. 


Matejka nije samo predstavila par verzija ove slastice na svom blogu nego buhtle često radi svojoj djeci koja ih obožavaju i slatko jedu. 




“Čini mi se da nema ništa što više podsjeća na djetinjstvo i dom od mirisa tek pečenog dizanog tijesta – onakvog kakvo su radile naše bake i mame, a sada i mi svojoj djeci. Buhtle su u našem domu oduvijek jedan od omiljenih kolača, ako ih tako možemo nazvati, moja mama ih često sprema i to baš po mom receptu, uvijek punjene domaćim pekmezom i posute šećerom u prahu.


Takve su nam najdraže, još dok su tople. Buhtle osobno vežem uz neke lijepe uspomene, a najnovija i najljepša je iz rodilišta – naime, nakon rođenja i prvog i drugog djeteta, u rodilištu sam za večeru dobila tople, domaće buhtle koje su pripremile kuharice u bolnici. One prave mirisne, pune pekmeza. Apsolutno savršen obrok za mene u tom trenutku”, objašnjava Matejka svoju ljubav prema buhtlama. 


matejka_buca


Za izradu savršenih buhtli potrebno je strpljenja


Food blogerica i autorica kuharice ističe kako je upoznata sa “strahom” od izrade domaćih buhtli, a vjeruje da smo stvorili otpor jer mislimo da je dizano tijesto komplicirano za izradu. Matejka pokušava razbiti tu predrasudu i naglašava da je “zapravo potreban samo dobar recept, malo vještine i puno strpljenja”


“Strpljenja kao najvažniji sastojak. Buhtle imaju jednu dodatnu komponentu koja otežava proces – a to je masnoća. Naime, u tijesto se stavljaju maslac i jaja što tijesto čini težim za obradu te proces dizanja traje malo duže.


No upravo maslac i jaja buhtlama daju mekoću, miris i divnu pahuljastu teksturu. Kao što sam već naglasila, za njih treba strpljenja – ljudi ih često mijese prekratko ili ih ne puste da se dovoljno dugo dižu, a upravo je vrijeme saveznik za prozračno dizano tijesto”, savjetuje Matejka. 


buhtle_matejka_buca


buhtle_matejka_buca


Objašnjava kako je veoma bitno da su svi sastojci sobne temperature kako bi se brže i lakše povezali. Vjerovali ili ne, ali važno je da pazite da u prostoriji ne bude propuha već da je temperatura stabilna dok se tijesto mijesi i odmara. 


“Također, iako možete koristiti mikser sa spiralnim nastavcima da biste umijesili tijesto, dobro je malo i zaroniti ruke u njega jer toplina ruku pomaže i miješenje pomažu aktivaciju glutena što čini tijesto glatkim i jednoličnim.”


Matejka, naravno, ima i dodatne trikove uz koje njeno tijesto ispadne savršeno. Veliku pozornost obraća na okus samog tijesta u kojeg dodaje limunovu koricu i vaniliju u nekom obliku (prah, šećer, ekstrakt), a dobra ideja je dodati i malo ruma ili narančine korice. Što ćete staviti u tijesto od navedenog, ovisi naravno o punjenu koje ste odabrali.


buhtle_matejka_buca


buhtle_matejka_buca


“Također, kako bi dobili onu lijepu zlatnu koricu na vrhu, buhtle je važno obilno premazati maslacem prije pečenja, to im daje sočnost, boju i mekanu koricu”, otkriva Matejka. 


Mnogi buhtle pune namazom od čokolade i lješnjaka ili pak oraha, Matejka pak uvijek bira fini domaći pekmez. 


Najbolje od šljiva ili marelica jer pekmez bi trebao biti malo kiselkast kako bi punjenje dalo dobru protutežu slatkom tijestu i šećeru kojim je buhtla posipana.


Nikad ne štedim na pekmezu i ne smeta mi ako malo iscuri iz buhtli za vrijeme pečenja, no kako biste to spriječili važno je dobro zatvoriti sve uglove tijesta te taj spoj staviti na dno prilikom pečenja. Dobar trik je i koristiti čvršći, gušći pekmez.”


Food blogerica voli buhtle lijepog, pravilnog četvrtastog oblika stoga koristi kalup koji je nešto manji zbog čega tijesto za vrijeme pečenja naraste u visinu i širinu podjednako. 


“Pritom naglašavam da je važno odležati buhtle premazane maslacem u kalupu barem 20 minuta prije pečenja, da malo odmore i narastu na sobnoj temperaturi, a onda tek slijedi pečenje i to na nižoj temperaturi kako proces rasta ne bi bio prenagao i kako buhtle ne bi popucale.”


buhtle_matejka_buca


Matejkin recept za savršene buhtle


Naravno, morali smo Matejku priupitati koji točno recept koristi, a ona nam je ponosno objasnila kako njene buhtle radi i njena mama, iskusna kuharica. 


 Sastojci:


  • 350 g mekog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 75 g šećera
  • 1/2 žličice soli
  • ribana korica 1/2 limuna
  • 1 žlica ekstrakta vanilije ili 1 vanili šećer
  • 1 jaje
  • 130-150 ml toplog mlijeka
  • 50 g otopljenog maslaca + 20-30 g za premazivanje
  • pekmez po želji

 Priprema:


  1. Brašno, sol, šećer i kvasac pomiješajte u zdjeli. Dodajte jaje, otopljeni maslac, vaniliju i limunovu koricu pa uključite mikser s nastavcima za tijesto.
  2. Miješajte polako dodavajući mlijeko – nemojte dodati sve odjednom, možda će vam malo mlijeka ostati. Trebate dobiti mekano i glatko tijesto koje se može oblikovati u kuglu, ali i dalje je mekano i podatno na dodir. Možete mijesiti i rukama, naravno, no ovo je meni lakše mikserom. Mijesite dosta dugo, dok tijesto ne postane glatko i jednolično.
  3. Zatim prekrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže tj. neka se udvostruči. Trebat će mu oko 45 min – 1 sat.
  4. Na pobrašnjeloj površini tijesto isipajte iz zdjele, premijesite pa razvaljajte na debljinu oko 1 cm. Izrežite jednake komade, nije bitno kojeg oblika. U sredinu svakog komada tijesta stavite 1 žličicu pekmeza pa spojite krajeve i dobro ih zavrnite (kao kad vežete balon, onako ih zarotirajte) da pekmez ne iscuri kao što je meni iscurio 🙂
  5. Cijelu buhtlu premažite otopljenim maslacem pa stavite u vatrostalnu posudu (zavrnuti dio prema dolje) ili neki drugi kalup visokih stranica koji ste također premazali maslacem.
  6. Buhtle slažite ostavivši oko 1/2 cm – 1 cm razmaka među njima pa pustite da se dignu oko 20 min. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 160°C.
  7. Pecite ih oko 30 min tj. dok ne posmeđe po vrhu. Tople posipajte šećerom u prahu i poslužite. Dobar tek!

 Matejka je isprobala i slane buhtle za koje koristi dizano tijesto bez jaja i, naravno, bez šećera (osim za aktivaciju kvasca). Ističe kako je to tijesto vrlo svestrano. 


“Može koristiti za razne vrste peciva, prvenstveno punjenih, a rezultat je uvijek mekano tijesto koje je moguće obogatiti raznim nadjevima ili premazima.”


buhtle_matejka_buca


Matejkin recept za slane buhtle s ajvarom i mozzarellom


 Sastojci:


  • 400-450 g glatkog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 100 ml toplog mlijeka
  • 100-150 ml tople vode
  • 12 žličica ajvara
  • 12 malih kuglica mozzarelle
  • 50 g maslaca
  • 50 g parmezana

Upute:


  1. Od sastojaka za tijesto umijesite mekano i podatno tijesto. S tekućinom i brašnom ćete malo morati po osjećaju, tijesto treba biti glatko i lako se oblikovati, a mijesiti ga treba barem 6-7 minuta da biste to postigli. Pustite ga da odmori u poklopljenoj posudi ili pod krpom sve dok se ne udvostruči, oko 1 sat.
  2. Naraslo tijesto kratko premijesite pa razvaljajte na pobrašnjeloj površini u oblik pravokutnika.
  3. Razrežite ga na 12 dijelova.
  4. U svaki komad tijesta stavite žličicu ajvara i kuglicu mozzarele pa spojite krajeve na vrhu kako biste oblikovali buhtlu. Pazite da što bolje spojite krajeve kako nadjev ne bi curio van za vrijeme pečenja. Ostavite da malo odmore, oko 15 min.
  5. Svaku buhtlu sa svih strana premažite otopljenim maslacem i uvaljajte u ribani parmezan.
  6. Složite u protvan odgovarajuće veličine (oko 18×28 cm) i pustite ponovno da odstoji dok se pećnica ne zagrije na 200°C.
  7. Pecite oko 25 min, tj. dok površina ne postane lijepo zlatna.
  8. Najfinije su tople, a mogu vam stajati u zatvorenoj posudi i dva cijela dana.

Bilo da volite slane ili slatke buhtle, punjene s čokoladom ili omiljenim domaćim pekmezom, za izradu istih uzmite si dovoljno vremena i strpljenja. No, zato će rezultat biti savršen. I opet ćete postati ono dijete koje nestrpljivo čeka bakine buhtle da budu gotove.