Majke i kćeri

Što sve kćer treba od svoje majke kako bi izrasla u samopouzdanu i sretnu osobu?

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Ako se vaša kćer ne osjeća kao da vjerujete u nju, vjerovatno je da neće vjerovati u sebe.Rođenje kćeri  jedno je od najposebnijih iskustava u životu svake žene. Nema sumnje da je veza majka-kći iznimna te kod majki postoji velika odgovornost koja proizlazi iz odnosa s kćeri.


Ako imate više od jednog djeteta, znate da svako dijete ima potrebe koje se izražavaju i zadovoljavaju na različite načine, a osim toga potrebe majke i oca također su različite. Na vama je da osobi koju odgajate, pripremite na život u kojemu će ona čvrsto stajati na zemlji i biti svjesna svojih kvaliteta. Ponekad je to teško postići, uz najbolju volju. Zato donosimo odgovore na vječno pitanje – što zapravo kćeri treba od majke?


 Trebate joj da vjerujete u nju


Biti jedan od najvećih obožavatelja svoje kćeri sjajan je način za ulijevanje samopouzdanje. Pogotovo kad su kćeri mlade, važno je da se osjećaju kao da mogu osvojiti svijet. Ako se vaša kćer ne osjeća kao da vjerujete u nju, vjerovatno je da neće vjerovati u sebe.
Što prije možete usaditi vjeru u svoju kćer i bez sumnje joj dati do znanja da u nju imate povjerenja, to će prije naučiti vjerovati u sebe, piše Hope In Affliction.


 Trebate joj za potvrdu da njezina vrijednost dolazi iznutra


Odrastanje u današnje vrijeme je brutalno. Djevojke su zle i društveni mediji otvaraju sasvim novi svijet lažnih izgleda, očekivanja, maltretiranja i standarda koji nikada neće biti ispunjeni.


Vaša kćer mora znati da ste ponosni na nju, misliti da je lijepa i da je vaša ljubav doista bezuvjetna. Kćeri će činiti puno pogrešaka tijekom odrastanja.


Važno je naučiti kćeri da bez obzira na to koliko pogrešaka čine da su uvijek vrijedne ljubavi i opraštanja. One također moraju znati da, bez ste bez obzira na sve i dalje ponosni, da ih volite i da su vrijedne.


Važno je naučiti ih kako se kretati u sukobima, u odnosima i ne dopustiti im da taj sukob definira tko su na negativan način.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


 Trebate joj da modelirate samosvijest i brigu o sebi


Modeliranje dobre samosvijesti i brige o sebi važno je jer će to naučiti vašu kćer da bude zdravija mentalno i emocionalno. Način za modeliranje samosvijesti je priznanje svojih emocija.


Vjerojatno se vaša kćer već osjeća prema vašim emocijama, pogotovo negativnim. Verbaliziranje svojih emocija i razloga za njih može vam biti od velike pomoći.


Vaša kći mora znati kako izraziti svoje emocije na zdrav način i prepoznati zašto se osjeća onako kako radi. Čak i u vremenima za koja ne znamo zašto se nešto osjećamo, važno je naučiti ih i to da priznaju. “Danas se osjećam stvarno anksiozno, ali ne znam zašto”.


 Treba joj pokazati kako poštivati sebe i biti samopouzdana


Možda nećete primijetiti, ali vaša kći vas promatra i kopirat će kako se ponašate, kako postupite prema drugima i kako se odnosite prema sebi.


Vaša kći mora vidjeti kako izgleda kada žena cijeni sebe, poštuje sebe i ima samopouzdanje. Ako to učinite, ona će primijetiti!


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


 Trebate joj da provodite vrijeme s njom


Vrijeme je tako dragocjeno. Vodite svoju na posebna mjesta, u kino, kazalište i na večere koje su samo za vas. Slijedite njeno srce. Postavljajte joj pitanja. Slušajte i dajte joj do znanja da je čujete.


Provedite vrijeme podučavajući svoje životne vještine kao što su kuhanje, šivanje, čišćenje, pranje rublja… ove stvari mogu se pretvoriti u kvalitetnije vrijeme, a ne u sitnice, a mogu biti i izvrsno sredstvo za dublje spajanje.


S kćeri gradite tradicije koje su specifične za vas i za nju, kao i za vašu obitelj. Tradicije su sjajan načini za stvaranje uspomena, vrijednosti i stvari koje cijenite.