Zdrava i ukusna

Kremasta juha od kelja je ono što nam treba za prohladne zimske dane

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Prepuna nutrijenata i vitamina

Recept za juhu od kelja idealan je za prohladne zimske dane kada žudimo za toplim obrokom krcatim nutrijentima.


Kremasta konzistencija ukusne juhe prepuna je bogatih aroma luka, mrkve i celera, a prepuna je proteina i vlakana iz bijelog graha što ju čini cjelovitim obrokom.


Stoga, ako tražite zdravo i ukusno, ne tražite dalje jer ste ga upravo pronašli!


Sastojci


  • 60 ml maslinovog ulja
  • 1 srednji luk
  • 1 srednja mrkva
  • 2 stabljike celera
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg ružmarina
  • pola žličice suhe majčine dušice
  • 765 g kuhanog bijelog graha, ocijeđenog i ispranog
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 270 g nasjeckanih listova kelja
  • 2 žlice svježeg soka od limuna
  • 1 žličica soli i papar po ukusu

Priprema


Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, mrkvu, celer, češnjak i ružmarin koje ste prethodno usitnili, te sol i papar. Pirjajte sve oko 10 minuta ili dok povrće ne omekša.


Potom, dodajte bijeli grah i povrtni temeljac te kuhajte oko 20 minuta.


Prebacite pola juhe u blender i miksajte dok ne postane glatke konzistencije, te dobivenu smjesu umiješajte natrag u lonac i dodajte kelj i limunov sok.


Kuhajte uz miješanje oko 5 minuta, a ako je juha pregusta, umiješajte pola šalice vode dok ne dobijete željenu gustoću.


Začinite po ukusu i poslužite s malo maslinovog ulja, komadića prepečenca i svježeg peršina za ukras!