Zaista potrebno?

Koliko često biste trebali bacati i zamijeniti donje rublje?

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kako ga možemo njegovati i produžiti mu vijek trajanja

Društvenim mrežama ovih se dana proširila snimka koja sugerira da donje rublje mijenjamo svakih šest mjeseci, no je li doista potrebno dvaput godišnje baciti komplet gaćica, bokserica i grudnjaka?


Pokušajmo shvatiti koliko istine ima u tome.


Kada zamijeniti donje rublje?


Zapravo, ovaj rok od šest mjeseci potpuno je proizvoljan. Kako također uvjeravaju stručnjaci, dovoljno je oprati donje rublje kao i ostalu odjeću kako biste se riješili bakterija i patogena koji dolaze u izravan dodir s vašim intimnim dijelovima.


Osim ako nije u tijeku bakterijska ili gljivična infekcija, donje rublje možete prati u perilici zajedno s ostatkom rublja – čak i na niskim temperaturama, bez bojazni da bi to moglo ugroziti vaše zdravlje.


Nasuprot tome, ako su infekcije u tijeku (kao što je kandida, cistitis ili vaginoza), savjetuje se pranje donjeg rublja na visokim temperaturama (30°C/40°C), možda odvojeno od ostalih stvari ili od donjeg rublja drugih ljudi koji žive s nama, kako bi smanjili širenje patogena.


No, čak ni prisutnost infekcije ne zahtijeva da bacite gaćice ili bokserice: samo pažljivije perite te stvari dok se zdravstveni problem ne riješi.


Donje rublje potrebno je zamijeniti kada više ne prianja uz tijelo, kada elastični pojasevi olabave i ne jamče odgovarajuću zaštitu ili kada primijetite mrlje koje ne možete ukloniti normalnim pranjem.


U tim slučajevima bolje je kupiti novo donje rublje.


5 savjeta za odabir donjeg rublja


1. Kada kupujete donje rublje, preferirajte pamuk i druge prirodne tkanine: sintetičke tkanine koje se nalaze u većini donjeg rublja – poput elastina, poliestera i najlona – ne dopuštaju znojenje kože i mogu izazvati alergije i iritacije.


2. Također izbjegavajte ono s previše ukrasa poput čipke  jer su i oni izrađeni od plastičnih materijala. Iako nisu u izravnom kontaktu s kožom intimnih dijelova, prilikom svakog pranja ispuštaju zagađujuću mikroplastiku.


3. Preferirajte bijelo donje rublje nego obojeno ili vrlo upečatljive uzorke: boje prisutne na tkanini mogle bi izazvati alergije i iritacije na koži intimnih dijelova.


4. Birajte udobno donje rublje koje odgovara vašoj veličini: preuske elastične trake na koži, osim što su neugodne za nošenje, mogu izazvati iritaciju i crvenilo.


5. Kako biste bili sigurni da kupujete održivo donje rublje, kao i da je sigurno za vaše zdravlje, oslonite se na robne marke koje proizvode ove odjevne predmete počevši od organskog pamuka, koristeći prirodne boje i nudeći pakiranja koja se mogu reciklirati.