Zdrave namirnice

Kelj osim što je zdrav i bogat vitaminima, izvrstan je i za mršavljenje.

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Šalica sirovog kelja sadrži čak više vitamina C nego cijela naranča



Iako možda nije na vrhu ljestvice najomiljenije hrane, kelj je povrće koje nam donosi toliko dobrobiti. Među zdravim vrstama zelenog povrća, kelj je kralj. Definitivno je riječ o jednoj od najzdravijih i najhranjivijih namirnica koje postoje. Kelj je pun svih vrsta korisnih spojeva, od kojih neki imaju moćna ljekovita svojstva.


Donosimo nekoliko zdravstvenih prednosti kelja koje podupire znanost


Srodnik je kupusa, brokule, cvjetače, zelja i prokulica. Postoji mnogo različitih vrsta kelja. Listovi mogu biti zeleni ili ljubičasti, glatkog ili kovrčavog oblika. Najčešća vrsta kelja zove se kovrčavi kelj ili škotski kelj, koji ima zeleno i kovrčavo lišće i tvrdu, vlaknastu stabljiku.


Jedna šalica sirovog kelja (oko 67 grama) sadrži:




Vitamin A: 206% DV (iz beta-karotena)


Vitamin K: 684% DV


Vitamin C: 134% DV


Vitamin B6: 9% DV


Mangan: 26% DV


Kalcij: 9% DV


Bakar: 10% DV


Kalij: 9% DV


Magnezij: 6% DV


Također sadrži 3% ili više DV za vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), željezo i fosfor


Kelj sadrži vrlo malo masti, ali veliki dio masti u njemu su omega-3 masne kiseline.


S obzirom na malo kalorija, kelj je među najbogatijim namirnicama koje postoje. Konzumiranjem kelja postići ćete povećanje ukupnog sadržaja hranjivih tvari u vašoj prehrani. Kelj je prepun moćnih antioksidansa poput kvercetina i kempferola. Vrlo je bogat antioksidansima kao i ostalo zeleno povrće. To uključuje beta-karoten i vitamin C, kao i razne flavonoide i polifenole.


Antioksidansi su tvari koje pomažu u suzbijanju oksidativnog oštećenja slobodnih radikala u tijelu. Imaju snažne povoljne učinke na srce, snižavanje krvnog tlaka, djeluju protuupalno, antivirusno, antidepresivno i imaju antikancerogeno djelovanje, piše Health Line.


Izvrstan je izvor vitamina C


Vitamin C je važan antioksidans topiv u vodi koji služi mnogim vitalnim funkcijama u tjelesnim stanicama. Na primjer, neophodan je za sintezu kolagena, najzastupljenijeg strukturnog proteina u tijelu. Kelj ima puno više vitamina C od većine drugog povrća, sadrži ga oko 4,5 puta više od špinata. Istina je da je kelj zapravo jedan od najboljih izvora vitamina C. Šalica sirovog kelja sadrži čak više vitamina C nego cijela naranča.


Kelj može pomoći u snižavanju kolesterola, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti


Kolesterol ima mnoge važne funkcije u tijelu. Na primjer, koristi se za proizvodnju žučnih kiselina, tvari koje pomažu tijelu da probavi masti.


Kada se sva masnoća apsorbira i žučne kiseline odsluže svoju svrhu, ponovno se apsorbiraju u krvotok i ponovno koriste. Tvari koje se nazivaju sekvestranti žučne kiseline mogu vezati žučne kiseline u probavnom sustavu i spriječiti njihovu ponovnu apsorpciju. Time se smanjuje ukupna količina kolesterola u tijelu. Kelj zapravo sadrži sekvestrante žučne kiseline, koji mogu sniziti razinu kolesterola. To bi moglo dovesti do smanjenog rizika od srčanih bolesti tijekom vremena.


Jedna je studija dokazala da svakodnevno pijenje soka od kelja tijekom 12 tjedana povećava HDL (“dobri”) kolesterol za 27% i snižava razinu LDL-a za 10%. Prema drugoj pak studiji, kuhanje kelja na pari povećava učinak vezivanja žučne kiseline. Kelj kuhan na pari zapravo je 43% jači od kolestiramina, lijeka za snižavanje kolesterola koji djeluje na sličan način.


Kelj je jedan od najboljih svjetskih izvora vitamina K


Vitamin K je važan nutrijent. Apsolutno je važan kod zgrušavanje krvi, a to čini tako što “aktivira” određene proteine i daje im sposobnost da vežu kalcij. Kelj je jedan od najboljih svjetskih izvora vitamina K.  Oblik vitamina K u kelju je K1, koji se razlikuje od vitamina K2. K2 se nalazi u fermentiranoj hrani od soje i određenim životinjskim proizvodima. Pomaže u prevenciji srčanih bolesti i osteoporoze.


Kelj obiluje beta-karotenom


Često se tvrdi da je kelj bogat vitaminom A, ali to nije sasvim točno. Zapravo je bogat beta-karotenom, antioksidansom koji tijelo može pretvoriti u vitamin A.


Kelj je bogat luteinom i zeaksantinom, moćnim hranjivim tvarima koje štite oči


Jedna od najčešćih posljedica starenja je pogoršanje vida. Srećom, postoji nekoliko nutrijenata u prehrani koji mogu spriječiti da se to dogodi. Dva glavna su lutein i zeaksantin, karotenoidni antioksidansi koji se u velikim količinama nalaze u kelju i nekim drugim namirnicama. Mnoge studije su pokazale da ljudi koji jedu dovoljno luteina i zeaksantina imaju mnogo manji rizik od makularne degeneracije i katarakte, dva vrlo česta očna poremećaja.


Kelj bi vam trebao pomoći da smršavite


Kelj ima nekoliko svojstava koja ga čine hranom pogodnom za mršavljenje. Ima vrlo malo kalorija, ali još uvijek pruža značajnu količinu koja bi vam trebala pomoći da se osjećate siti.


Zbog malog broja kalorija i visokog sadržaja vode, kelj ima nisku energetsku gustoću. U brojnim studijama pokazalo se da konzumiranje hrane s niskom energetskom gustoćom pomaže u gubitku težine. Kelj također sadrži male količine proteina i vlakana. Ovo su dva najvažnija hranjiva sastojka kada je u pitanju gubitak težine. Iako ne postoji studija koja izravno testira učinke kelja na mršavljenje, logično je da bi mogao biti koristan dodatak jelovniku koji za cilj ima smanjenje kilograma.