Neočekivana dobitna kombinacija

Kava s limunom? O da, sjajna je za mršavljenje!

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Najlakši napitak za mršavljenje? Kava s limunom!Jutarnja šalica kave sastavni je dio rutine za mnoge od nas. No, umjesto da kavu pijete s mlijekom i šećerom, od sada biste trebali dodati novi sastojak: limunov sok. Svježe cijeđen, pravi je pojačivač metabolizma i u kombinaciji s kavom savršen napitak za jutro.


Kava ima mnogo pozitivnih učinaka. Zahvaljujući antioksidansima koje sadrži, kaže se da djeluje kao sredstvo protiv starenja, može pomoći kod migrena ili spriječiti bolesti poput demencije ili depresije.


U odnosu na mršavljenje, njezina sposobnost da ubrza naš metabolizam posebno je moćna. Kava daje živčanim stanicama signal da bi masne stanice trebale razgraditi masnoće – i tako se kilogrami gube zahvaljujući crnoj kavi.

Limun, s druge strane, ima detoksikacijski, protuupalni učinak i održava naš imunološki sustav u formi. Vitamin C u limunovom soku potiče izmjenu tvari i istovremeno potiskuje apetit. Također pomaže u stvaranju aminokiseline L-karnin, koja je odgovorna za sagorijevanje masti. Kombinacija kave i limuna je ne samo zdrava već i savršena za sve koji se žele riješiti viška kilograma.


Naravno, kava s limunom nije čudotvorni napitak koji nadmašuje sva ostala pravila mršavljenja. Kako biste uspješno i dugoročno mršavjeli, također biste trebali pridavati važnost zdravoj prehrani i uvesti puno tjelovježbe. Možete smršaviti samo ako sagorite više kalorija nego što unosite.


Kao i sa svime, ni s ovim napitkom za mršavljenje ne biste trebali pretjerivati. Ne biste trebali popiti više od 4 šalice kave dnevno (ne više od dvije za redom). Kod limunovog soka “previše” je gotovo nemoguće jer se radi o prirodnom vitaminu topljivom u vodi što znači da tijelo jednostavno izlučuje višak. Preporučena dnevna potreba odrasle osobe je 100 mg vitamina C, a cijeđeni limun odgovara oko 25 mg. Teoretski možete popiti četiri limuna dnevno, što dobro ide uz 4 šalice kave. Ali pazite, previše limunovog soka napada zube i može dovesti do žgaravice.


Kavu s limunom možete pripremiti s espressom ili filter kavom, a potrebno vam je 240 ml crne kave (ili 1 espresso) i sok od 1 limuna (ili ½ limuna).


Skuhajte kavu (ili espresso) kao i obično. Zatim pustite da se malo ohladi (vitamin C je osjetljiv na toplinu) dok iscijedite sok od limuna. Zatim u kavu (ili espresso) dodajte sok, jednom promiješajte i vaš napitak za mršavljenje je spreman!