Poliklinika Rident

Mogu li postići savršen osmijeh kada mi nedostaje nekoliko zubi? Stručnjaci nam kažu – itekako!

Sanda Milinković

Foto: Rident

Foto: Rident

Stručnjaci Poliklinike Rident strpljivo su nas proveli kroz najčešća pitanja te otkrili kako do savršenog osmijehaTeško je precijeniti sve blagodati koje osmijeh ima za naš um i naše tijelo. Smijanje nas prije svega čini sretnima, a naš osmijeh može uljepšati dan i kolegama na poslu, susjedima koje srećemo u hodnicima zgrade te svakoj osobi kojoj se toga dana nasmiješimo.


Iskreni osmijeh nam pomaže i ostvariti bolji prvi dojam, a anketa koju je objavila Američka akademija kozmetičke stomatologije kaže da čak 92 % ispitanih osmijeh prilikom upoznavanja smatra najvažnijim.


Kako postići taj savršen osmijeh?


Savršen osmijeh zbog kojeg se osjećamo fantastično i unosimo dašak pozitivne energije gdje god se pojavimo, nije rezerviran samo za filmske ekrane. Može se postići na vrlo jednostavne i bezbolne načine, a da bi doznali više o tome uputili smo se u Dentalnu polikliniku Rident gdje su nas stručni djelatnici ljubazno proveli kroz mnoge procedure koje imaju u ponudi.
Poliklinika Rident osnovana je 2003. godine u Rijeci, a u skladu s vizijom i misijom osnivača i direktora Željka Miljanića, dr. med. dent. Njihova vizija i cilj je vraćanje osmijeha na lica što čine svojom stručnošću, strpljivošću i brojnim odjelima zbog kojih na jednom mjestu možete postići sve.


Rident, Rijeka


Prevencija kao prvi korak do savršenog osmijeha


Za savršen je osmijeh vrlo važna higijena usne šupljine, a preporučuje se profesionalno čišćenje zubi dva puta godišnje. U centru za profilaksu Poliklinike Rident ovaj se postupak provodi po visokim švicarskim standardima i obuhvaća instrukciju, motivaciju i korekturu higijene usne šupljine, uklanjanje tvrdih i mekih naslaga sa zubi te polituru i fluodiranje.


Kako do savršenog osmijeha kada mi nedostaje nekoliko zubi?


Ako se pomalo bojite da nikada nećete postići savršeni osmijeh jer vam nedostaju zubi, ne brinite. Na naše pitanje o tome, dobili smo opsežan odgovor prepun mogućih rješenja koja će se u potpunosti prilagoditi vašoj individualnosti te vašim željama.


Postoje više različitih tipologija radova na implantatima. Najjednostavnije ih je podijeliti na mobilne i fiksne.


Najpristupačnije i manje zahtjevnije rješenje je pokrovna proteza na najčešće četiri implantata kako u gornjoj tako i u donjoj čeljusti, koja se od početka do kraja može izvesti u svega četiri do šest mjeseci te isto toliko posjeta.


Ukoliko niste obožavatelj mobilnih proteza, a anatomske strukture čeljusti dozvoljavaju ugradnju više implantata (šest do osam), učiniti će se detaljna funkcijska i estetika analiza da bi se napravio fiksno-protetski rad te vam podario maksimalno prirodan osmijeh.


Za one koji žele “zube u jednom danu”, preporučuju se novije implantološke metode poput sistema “ALL ON 4” gdje je moguće izvaditi indicirane zube, postaviti implantate te izraditi fiksan privremeni most u istoj posjeti.


Pacijenti na jednom mjestu mogu pronaći odgovore na sva pitanja i dobiti kompletnu uslugu, Foto: Rident


Vodimo vas korak po korak, bez panike


Kada se jednom odlučite za savršen osmijeh, imat ćete bezbroj pitanja. Od toga kako pregled počinje do toga koliko sve traje, je li bolno i naposljetku – hoće li uspjeti?


Stručni tim Poliklinike Rident proveo nas je korak po korak od onog prvog trenutka kada uđete u polikliniku pa do onog posljednjeg – kada izađete i više ne skidate osmijeh s lica.


Prvi posjet uključuje klinički pregled, analizu potrebnih radioloških snimki i fotografija te razgovor i dogovor o najboljem rješenju za vas. Kako bi realno dočarali rad koji je potrebno raditi, razgovor je popraćen animiranim filmovima zahvata koje je potrebno odraditi, te demonstracijskim modelima završnih radova. 


U idućoj posjeti, započinje se s terapijom ovisno o dogovorenom planu te se u istoj posjeti izrađuju privremeni nadomjesci. 


Zahvati se odrađuju u lokalnoj anesteziji, popraćeni su analgeticima i antibioticima, te detaljnim instrukcijama kako bi postoperativni period prošao što lakše. 


Nakon perioda od tri do šest mjeseci te osteointegracije implantata, nastavlja se s terapijom, skenira se čeljust čime smo zamijenili uzimanje  otisaka, rade estetske i funkcionalne probe, te u posljednjem koraku stručna ekipa Poliklinike Rident doslovno vam vraća osmijeh na lice.


Digitalnim dizajnom do vizije svoga osmijeha


Za slučaj da ste još uvijek neodlučni, vjerujemo da će vas potpuno razoružati informacija da postoji odlična mogućnost. Riječ je o Digital Smile Designu odnosno digitalnom dizajniranju osmijeha pomoću kojeg ćete moći vidjeti kako će izgledati vaš blistavi osmijeh na kraju svih posjeta.


Rident je jedina dentalna poliklinika u Hrvatskoj s dva licencirana Digital Smile Design Mastera, a više o tome rekla nam je doktorica Daniela Grgić Miljanić.


“Digitalno dizajniranje osmijeha funkcionira na principu proučavanja odnosa pacijentovih zubi, gingive, usnica, lica i osmijeha s virtualnim određivanjem plana terapije”, kaže nam doktorica Grgić Miljanić i dodaje da je ovaj način planiranja primjenjiv i dostupan svim pacijentima koji imaju potrebu za protetskom ili implantoprotetskom terapijom uključujući krunice i mostove na zubima i implantatima, ljuskice, proteze, pa čak i ortodontske terapije.


“Tehnika je zamišljena kao odgovor na sve veća i zahtjevnija estetska očekivanja pacijenta te omogućuje vizualizaciju terapije i krajnjeg ishoda čak i prije početka terapije. Pomoću te višenamjenske tehnike ostvaraju se značajne prednosti za dentalni tim i pacijenta”, kaže nam doktorica.


Objašnjava da je Digital Smile Designom olakšana dijagnostika pomoću analize ekstraoralnih i intraoralnih foto i video protokola, što znači da doktor doktor cijelu terapiju može isplanirati precizno u milimetar te prikazati pacijentu i suradnicima i time izbjeći neugodna iznenađenja.


Postupak poboljšava komunikaciju između terapeutskog tima jer komunikacija između protetičara, kirurga, ortodonta i dentalnog tehničara dozvoljava planiranje idealnog plana terapije te omogućava dentalnom tehničaru da sve informacije prenese i proizvede vjerodostojni prikaz krajnjeg produkta koji pacijent može proučiti prije započinjanja zahvata.


Doktorica Grgić Miljanić kaže da ovakav vizualni prikaz omogućuje pacijentu bolje shvaćanje zahvata koje je potrebno napraviti te samog krajnjeg ishoda.


“Pacijent zajedno s doktorom sudjeluje kao co-dizajner u stvaranju novog osmijeha. Analizom fotografija i kratkih video snimaka prije početka i tijekom terapije pacijent izražava svoje želje i očekivanja, te zajedno s doktorom nakon što se zadovolje sve tehničke potrebitosti stvara put do željenog osmijeha”, zaključuje doktorica Grgić Miljanić.


___


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Poliklinika Rident.