Omiljeno jelo domaće kuhinje

Juha od rajčica: Otkrivamo tajnu savršenog okusa i raskošne kremaste teksture

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Slasna, kremasta, kiselo-slatka...Tražite tajnu najnevjerojatnije juhe od rajčice? Čitajte dalje.


Ljudi imaju tendenciju misliti da bi neko jelo moralo biti nevjerojatnog okusa, neka vrsta čarobnjaštva u kuhinji. Da mora postojati dugačak popis začina ili tajnih sastojaka.


Da mora biti uključena neka vrsta posebne i skupe opreme poput sous vide štapića ili miksera od nekoliko stotina kuna. Da mora postojati neki dodatni korak za koji samo kuhari znaju, a koji skrivaju od javnosti kao da je riječ o nacionalnoj sigurnosti.
Ništa od ovoga nije istina! Zatvorite oči i zamislite raskošnu, živopisnu crvenu rajčicu na farmi. Savršenog je okusa, zar ne? Osim laganog dodavanja soli, ništa je ne može poboljšati. Iako su rajčice u konzervi tek sjena njihove slavne ljeti rođene sunčane braće, takva im je veličina čvrsto usađena u DNK.


Evo svega što trebate znati kako biste sami napravili juhu od rajčice.


juha_od_rajcica

FOTO/Pexels


Kako napraviti domaću juhu od rajčice


Počnite s najboljim sastojcima koje možete pronaći. Najbolje konzervirane rajčice, najbolje maslinovo ulje, najbolji povrtni temeljac. Sastojci obavljaju sav posao umjesto vas, a za to morate angažirati najbolje kandidate. Što se tiče odabira rajčice, možete koristiti pire, zdrobljene ili cijele rajčice. Ako upotrebljavate cijele, prvo uklonite sjeme rukama.


Zagrijte veliki lonac na srednjoj vatri i dodajte dosta maslinovog ulja. Na svake dvije šalice rajčice koje koristite dodajte približno žlicu mljevenog luka i jedan mali češanj protisnutog češnjaka. Pirjajte dok ne porumeni, a zatim dodajte rajčice i dobro promiješajte.


Zatim dodajte povrtni temeljac. Koliko dodate, svodi se na to koliko vam se sviđa juha, ali dobro je držati se pravila – jedna šalica rajčice na jednu i pol šalicu temeljca. Juhu od rajčice zakuhajte, a zatim pustite da vrije deset minuta.


Dodajte sol po potrebi. Možete razmutiti malo vrhnja za kuhanje ili izdašnu količinu maslaca kako bi juha dobila malo raskošne teksture.


Dobar tek!