Nova istraživanja

Još uvijek mislite da je doručak ključan za mršavljenje? Mogli bi vas razuvjeriti

Hina

Foto: iStock

Foto: iStock

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Conversation

Dugo se vjerovalo da je, želite li smršavjeti, najbolje pojesti obilan doručak, a svi bi vaši kasniji obroci trebali biti manje obilni, no najnovije istraživanje upućuje na to da doba dana kada konzumirate najobilniji obrok nije toliko važno za »skidanje kilograma« kao što se prije mislilo.


Posljednjih godina savjeti o prehrani temelje se na pretpostavci prema kojoj točno određeno vrijeme konzumiranja obroka može napraviti veliku razliku kada je posrijedi gubitak kilograma, piše ScienceAlert. Logika iza ove teorije je razumljiva, posebice uzme li se u obzir da gotovo svaka stanica u našem organizmu slijedi isti 24-satni ciklus kao i mi. Cirkadijalni satovi nalaze se u cijelom organizmu i reguliraju dnevni ritam većine naših bioloških funkcija, uključujući i metabolizam.


Zbog tih metaboličkih ritmova znanstvenici su iznijeli mogućnost prema kojoj je način na koji procesuiramo obroke različit u različito doba dana. Ovo područje istraživanja naziva se »kronoprehrana«. Dvije studije iz 2013. upućivale su na to da unos većeg broja kalorija u jutarnjim satima i konzumacija manje količine kalorija navečer pomaže ljudima da smršave.


Najnovija studija otkriva da, premda relativna količina hrane koju pojedemo za doručak i večeru utječe na apetit pojedinca, ona nema utjecaja na metabolizam niti na gubitak težine. Da bi istražili povezanost između količine hrane koja se pojede za doručak i večeru i njezina učinka na osjećaj gladi, tim istraživača proveo je kontroliranu studiju na zdravim ljudima s prekomjernom težinom. Sudionici su bili podvrgnuti dvama režimima prehrane.


Svaki je trajao četiri tjedna – obilan doručak i količinski manja večera, odnosno manje obilan doručak i obilna večera. Ručak je cijelo vrijeme studije bio isti. Znanstvenici su predvidjeli da bi obilan doručak i količinski skromnija večera mogli povećati sagorijevanje kalorija i gubitak težine, no rezultati eksperimenta nisu otkrili razlike u tjelesnoj težini ili bilo kakvim biološkim mjerama potrošnje energije bez obzira na primijenjeni obrazac prehrane.


Rezultati studije objavljeni su u časopisu Conversation, a proveli su ga Jonathan Johnston, profesor kronobiologije i integrativne fiziologije sa Sveučilišta Surrey u suradnji s Alexom Johnstoneom i Peterom Morganom, znanstvenicima sa Sveučilišta u Aberdeenu.