Utjecaj melatonina

Jeste li se ikada zapitali zašto gubite toliko kose u jesen? Postoji znanstveno objašnjenje

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Do kraja studenog izgubi se do 30% više kose u usporedbi s ostatkom godineJesen opterećuje našu kosu. Svake godine, točno u ovom razdoblju, gubimo mnogo kose. Mnogi posežu za prirodnim lijekovima i proizvodima kako bi ju ojačali, no, ne postižu uvijek željeni učinak.


Obično se do kraja studenog izgubi do 30% više kose u usporedbi s ostatkom godine.


No jeste li se ikada zapitali zašto se ovaj fiziološki fenomen događa baš u razdoblju kestena? Iza dosadnog gubitka kose postoji znanstveni razlog.
Netko općenito uzrok pripisuje promjeni godišnjeg doba i sniženju temperatura. Ali objašnjenje je drugačije: u stvarnosti je uzrok gubitka kose smanjenje broja sati svjetla tijekom dana.


To utječe na proizvodnju melatonina, hormona koji regulira ciklus spavanja i budnosti i naše blagostanje. Osim toga, melatonin regulira rast određenih epitelnih stanica i kose.


Ali to nije jedini razlog zašto gubimo toliko kose u sezoni kestena. Drugi aspekt koji treba uzeti u obzir je stres. Nakon ljeta vraćamo se intenzivnijim radnim ritmovima, dok se mlađi vraćaju u škole i na fakultete. Povratak, kao što to već znamo, može biti jako težak.


Prirodni lijekovi za gubitak kose


Kako biste se suprotstavili problemu gubitka kose, možete koristiti neke prirodne lijekove. Prije svega, bitno je napuniti se vitaminom C, koji se nalazi u velikom broju sirovog povrća, i nekoliko vitamina B uključujući vitamin B3, B5, biotin, vitamin B9 i B12.


Nadalje, među mineralima koji pomažu rast i ljepotu kose nalazimo cink, selen i željezo. Nedostatak ovih tvari može dovesti do pojačanog gubitka kose, pa čak i preranog sijedenja.


Za jačanje kose dragocjeni su i oblozi s kanom, pravim saveznikom za zdravlje i ljepotu kose, te neke uradi sam maske poput one sa uljem avokada ili jojobe.