Redovita konzumacija

Jednostavne ideje za doručak – 6 korisnih savjeta i 4 zdrava menija

Life

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Nutritivno uravnotežen doručak postavlja temelje za ostatak dana, ali često nam ujutro nedostaje vremena za njegovu pripremu

Povijesno gledano, doručak je oduvijek smatran jednim od najjednostavnijih i najpraktičnijih obroka. Doručak obično nije zahtijevao dugotrajan i kompleksan proces pripreme te se sastojao od osnovnih namirnica, poput kruha, jaja i mlijeka. Niti danas situacija nije osobito drugačija.


Redovita konzumacija doručka povezuje se i s nekim pozitivnim zdravstvenim ishodima. Oni koji redovito jedu doručak izloženi su manjem riziku od pretilosti, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i  metaboličkog sindroma.


Konzumacija doručka često se povezuje i s optimalnim mentalnim sposobnostima u danu, među kojima se ističu pažnja i pamćenje. Pri tome, utjecaj konzumacije doručka na mentalne sposobnosti osobito se ističe kod djece školske dobi.


Kako bismo vam olakšali pripremu doručka od bilo kojih sastojaka koje imate kod kuće, navest ćemo 6 smjernica za nutritivno uravnotežen doručak:


1. Neka u doručku uvijek bude zastupljeno barem jedno voće i/ili povrće
2. Kada je to moguće, odaberite proizvode od cjelovitih žitarica
3. Nemojte zaboraviti na mliječne proizvode
4. Odaberite izvor proteina
5. Odaberite izvor zdravih masnoća
6. Smanjite unos dodanih šećera


Ideje i jednostavne recepte za zdrav doručak pročitajte na Krenizdravo.hr