Pravi doživljaj okusa

Jednostavna i ukusna torta od jagoda za savršen ljetni dan

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Osvježava i sladi

Idealno ljeto mora biti ispunjeno osvježavajućim okusima! Ako žudite za sočnim, ukusnim komadom torte od jagoda, onda svakako isprobajte ovaj recept.


Ukusno tijesto susreće se s kremastim pudingom od vanilije i zaokruženo je jagodama, sve za pravi doživljaj okusa koji je nevjerojatno jednostavan za pripremu 



Sastojci za tijesto:


  • 275 grama brašna
  • 200 grama šećera
  • 300 g omekšalog maslaca, plus malo za podmazivanje
  • 4 jaja
  • 1 paketić vanilin šećera
  • 50 ml mlijeka
  • 2 ½ žličice praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli

Za preljev:


  • 1 kg jagoda
  • 870 ml mlijeka
  • 2 pakiranja praška za puding od vanilije
  • 100 grama šećera
  • 1 pakiranje glazure za kolače


Priprema:


Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a visoki lim za pečenje premažite s malo maslaca. Zatim na vrh stavite papir za pečenje. Za tijesto stavite maslac, šećer, vanilin šećer i sol u zdjelu za miješanje i miješajte mikserom dok ne postane pjenasto. Postupno dodajte jaja.


Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, pa umiješajte u smjesu jaja i šećera naizmjenično s mlijekom.


Tijesto ravnomjerno izlijte na lim za pečenje i pecite u pećnici oko 30 minuta. Zatim ostavite da se ohladi. U međuvremenu u loncu zagrijte 800 ml mlijeka.


U zdjeli pomiješajte prašak za puding sa šećerom i umiješajte preostalo mlijeko. Zatim u kipuće mlijeko uz miješanje umiješajte prašak za puding i pustite da se sve kuha 1-2 minute. Gotov puding izlijte u posudu, poklopite i ostavite da se malo ohladi.


Ohlađeni puding ravnomjerno preliti po podlozi od tijesta. Jagode operite, osušite, očistite od zelenila i prerežite na pola. Na kraju pripremite glazuru za torte prema uputama na pakiranju, ostavite da se kratko ohladi i žlicom ili kistom ravnomjerno rasporedite po torti.


Neka sve odstoji oko 30 minuta dok se glazura ne stegne. Kolač poslužite dobro ohlađen.