Živjeli!

Je li preporučljivo piti alkohol nakon treninga?

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Jedno piće dnevno je sasvim ok.Nakon prolaska kroz cilj na polumaratonu ili znojenja kroz klasu bootcampa petkom navečer, ništa ne zvuči bolje od hladnog piva ili divovske čaše vina. Zaslužujete slaviti i opustiti se nakon što ste se potrudili, zar ne? Nameće se pitanje je li sigurno piti nakon treninga, koliko pića možete popiti i što ćete trebati učiniti kako biste se suprotstavili želji za pićem.


Iako bi moglo biti primamljivo podići čašu nakon teretane, sjetite se da biste uvijek trebali prvo hidrirati vodom i elektrolitima. Možda ćete htjeti pričekati neko vrijeme da popijete alkohol nakon treninga jer vas to može dehidrirati. Alkohol vrlo brzo uklanja potrebne tekućine iz bubrega, mokraćovoda i mokraćnog mjehura, u vrijeme kada trebate nadoknaditi izgubljenu tekućinu vodom.


Štoviše, može ometati vaš proces oporavka. Pijenje nakon treninga se ne preporučuje jer alkohol može utjecati na proces oporavka vaših mišića. To čini inhibirajući funkcije hormona odgovornih za oporavak, poput testosterona. Alkohol također usporava sintezu proteina, ono što vam treba za rast mišića. Alkohol može ometati i vaš san, a odmor je presudan za oporavak nakon vježbanja. To vas može usporiti sljedeći put kad trčite. Alkohol će također utjecati na vaše spavanje.
Sve u svemu, to nije najbolji ili najpametniji izbor. Međutim,  kad popijete piće nakon treninga, dugoročno vam vjerojatno neće toliko naštetiti. Samo se rehidrirajte vodom ili sportskim napitkom s niskim udjelom šećera i elektrolitima i znajte svoje granice.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Na sve utječu različito, pa ako želite popiti alkoholno piće nakon treninga, provjerite jeste li hidratizirani, pojedite nešto i onda procijenite kako se osjećate. Ako ste nadoknadili tekućinu izgubljenu vježbanjem s vodom i želite popiti jedno piće, to vam neće naštetiti. Međutim, ako ne hidratizirate i ne pijete alkohol nakon vježbanja, možete postati vrtoglavica, vrtoglavica ili mučnina.


I podrazumijeva se, ali nikad nije sigurno piti i voziti se. Uzmite Uber ili vas neka prijatelj odveze kući ako ćete piti.


Čak i ako ste hidrirani i nahranjeni, žestoka pića još uvijek nisu pametan izbor nakon treninga. (Može vas dodatno dehidrirati.) Zato nemojte trčati ravno za šank. Međutim, pivo bi moglo biti u redu.


Pivo sadrži elektrolite i ugljikohidrate, a također će vam pomoći u hidratiziranju i možda smanjiti upalu nakon treninga. Pokušajte izmjenjivati ​​vodu i svoje pivo svakih nekoliko gutljaja kako bi postupak hidracije imao najbolje rezultate.


Koliko pića je previše?


Ograničenja svih variraju koliko pića mogu odjednom podnijeti i kako alkohol utječe na njih. Mogli biste se osjećati pijano nakon jednog piva, dok vaš prijatelj može popiti nekoliko, bez da vam se zuji, na primjer. Ali općenito, trebali biste ograničiti količinu koju konzumirate tjedno.


Prije su smjernice navodile dva pića za muškarce dnevno i jedno piće za žene, no nedavno su se smjernice promijenile i preporučuje se jedno piće dnevno i za muškarce i žene.