Vječna dilema

Je li bolje piti negaziranu ili gaziranu vodu?

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Je li doista opasno piti ukusne mjehuriće? Koja je voda najbolja za piće?

Pijenje je najvažnija radnja koju možete učiniti za svoje dobro: pravilna hidratacija pogoduje eliminaciji toksina, poboljšava izgled kože, omogućuje pravilno funkcioniranje probavnog sustava.


Kad je riječ o vodi, svijet se tradicionalno dijeli na dvije frakcije: postoje oni koji vole negaziranu vodu i oni koji ne mogu bez mjehurića gazirane vode.


Mitovi koji kruže oko dvije vrste vode su brojni – i nisu svi potvrđeni dokazima: neki kažu da je gazirana voda korisnija od negazirane vode u probavnom procesu, drugi optužuju gaziranu vodu za oticanje ili zadržavanje vode.


Je li gazirana voda loša za vas?


Prednosti konzumiranja “šumeće” vode (redovito ili s vremena na vrijeme) također bi u stvarnosti bile brojne.


Prije svega, zapravo pomaže kod poteškoća s probavom i težine u želucu, zahvaljujući prisutnosti ugljičnog dioksida u svom sastavu.


Nadalje, pomaže u suzbijanju osjećaja umora i gubitka koncentracije – ako primjerice vozite ili ste nekoliko sati obavljali sjedeći posao.


Konačno, tijekom sportskih aktivnosti ili za vrlo vrućih dana, zahvaljujući visokom udjelu mineralnih soli (natrij, kalij, magnezij) gazirana voda na prirodan način smanjuje osjećaj umora i iscrpljenosti.


Nikada nemojte piti gaziranu vodu ako imate ova stanja


Za ljude dobrog zdravlja gazirana voda nema nuspojava. Međutim, u prisutnosti određenih patologija, konzumaciju mjehurića treba izbjegavati – ili barem ograničiti.


Na primjer, oni koji pate od bubrežnih kamenaca ili takozvane “renelle” (sitni pijesak koji se stvara unutar bubrega) trebali bi izbjegavati piti gaziranu vodu.


Prisutnost kalcija mogla bi pogodovati razvoju ovih poremećaja, prisiljavajući ih da piju mnogo više vode od preporučene dvije litre dnevno.


Čak i oni koji uzimaju dodatke na bazi kalcija zbog drugih patologija (na primjer osteoporoze) trebali bi ograničiti konzumaciju gazirane vode kako bi izbjegli rizik od nakupljanja ovog minerala u bubrezima.