Bez mučenja pored pećnice

Jako nam se sviđa recept: hladna torta od cappuccina i oreo keksa bez pećnice

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Slatki i osvježavajući desert kao stvoren za ljeto

Ljeti gotovo da nema boljeg deserta od sladoleda ili hladne ledene kave u šalici.


Ali ovo ljeto odlučite se za novi hit: hladnu cappuccino tortu! Najbolja stvar je što se ne treba peći pa se ne morate patiti uz vruću pećnicu u ionako vrele dane. Sve što vam treba za ovu tortu je hladnjak.


Baza se sastoji od amarettina i čokolade i napravi se u tren oka, a hladna krema se kasnije praktički topi na jeziku. Oreo keksi unose poseban hrskavi doživljaj. 



Sastojci:


  • 200 g čokolade
  • 150 g amarettini keksa
  • 4 listića bijele želatine
  • 1-2 žličice instant cappuccina u prahu
  • 500 g mascarponea
  • 125 g vrhnja za šlag
  • 500 g nemasnog kvark sira
  • 1 paketić vanilin šećera
  • 125 grama šećera
  • 2-3 žlice svježe iscijeđenog soka od limuna
  • 1 žličica kakaa u prahu
  • 5 Oreo keksića + još za ukras


Priprema:


Otopite čokoladu i izmrvite kekse te oboje dobro izmiješajte u viskoznu masu. Dno kalupa promjera 24 cm obložite papirom za pečenje i po vrhu ravnomjerno rasporedite smjesu za čokoladni biskvit. Ohladite ukupno 90 minuta. Namočite želatinu u vodi. Pomiješajte cappuccino prah i 1 žlicu tople vode dok ne dobijete glatku smjesu. Mascarpone, cappuccino, vrhnje, kvark, vanilin šećer, šećer i limunov sok izmiješajte ručnim mikserom.


Želatinu ocijedite i otopite u malom loncu na laganoj vatri. Kap po kap umiješajte u mascarpone kremu. Kremu od mascarponea lagano rasporedite po čokoladnoj podlozi i ostavite u hladnjaku još 4 sata. Izvaditi iz kalupa oštrim nožem. Ukrasite izmrvljenim Oreo keksima.


Želatina zna biti jako tvrdoglava u pripremi, često se stvaraju grudice. Svakako treba obratiti pažnju na sljedeće stvari:


Želatinu je potrebno odmah nakon namakanja obraditi . Ako predugo čekate, njena će se svojstva želiranja izgubiti.


Želatina se nikako ne smije kuhati! Ne podnosi vrućinu, već samo hladnoću i mlaku temperaturu.


Ako se mlaka i tekuća želatina odmah doda u hladnu kremu, postoji opasnost od grudica. Uvijek prvo izjednačite temperature.