Muzej mamurluka

Izložba “Povijest alkoholnih pića” odvest će vas na putovanje kroz povijest

Dijana Ljubanović

FOTO/Muzej mamurluka

FOTO/Muzej mamurluka

Muzej mamurluka je u suradnji s Badel 1862  pripremio izložbu na temu „Povijest alkoholnih pića – Od Mezopotamije do korone“.Izložba če trajati do 29 studenog kako bi publiku odvela na put kroz povijest. Posjetitelj se kronološki upoznaje s pićima koja su promijenila čovječanstvo. Od svjetski poznatih pića poput vina, piva, votke sve do hrvatskih blaga: Rakije i Pelinkovca!


Na izložbi, uz priče, je pripremljen i razni interaktivni sadržaj poput autentičnih video materijala o „negdašnjem“ pečenju rakije u Slavoniji ispričanog od strane Slavonca koji je sve to proživio, mikroskopa na kojem korisnik upoznaje kvasac – glavnog krivca za proizvodnju etanola te test senzorike gdje se pomoću njuha mora pogoditi koje je piće u pitanju – Ujedno i test na koronu!


FOTO/Muzej mamurluka

FOTO/Muzej mamurluka


“Na svom putu od najranije napravljenog pića posjetitelj će se prvotno upoznati s poviješću vina, toliko štovanog od Rimljana i Grka da su mu posvetili i Bogove – Bacchusa i Dionisa. Upoznat ćete se sa sortom Zinfandel, porijeklom iz Hrvatske, koja je zaslužna za uspjeh poznatih kalifornijskih vina”, poručuje Rino Duboković, osnivač i direktor Muzeja mamurluka.
Dalje na svom putu posjetitelj nailazi na pivo – najpopularnije alkoholno piće na svijetu! Tu se doznaje da je pivo bilo sredstvo plaćanja u starom Babilonu, a plaća je bila određena  Hamurabijevim zakonikom.


Na putu piva se u 9. stoljeću susrećemo s biljkom hmelj! Tajni sastojak otkriven od njemačkih redovnika koji su zaslužni za okus današnjeg piva, a revni nijemci su zaslužni i za prvi zakon o hrani donesen 1516. godine! Točnije Bavarci, s njihovim zakonom o čistoći piva aktualnim i dan danas.


FOTO/Muzej mamurluka

FOTO/Muzej mamurluka


Možete se okušati u pečenju rakije


“Nakon upoznavanja s pivom dolazimo do balkanskog ponosa – Rakije! Ponos balkanskog poluotoka prvotno je nastalo u Bugarskoj, a objeručke je prihvaćen od svih jugoistočnih Slavena, a tako i Hrvata.


Posjetitelje upoznajemo s kulturnom baštinom Hrvatske – slavonskim načinom pečenja rakije! I sami se može okušati u „pečenju“ rakije i pokazati koliki ste „Slavonac“ u duši pomoću alkoholometra koji je smješten u muzeju”, ističe Duboković.Sljedeći korak na putu je Brandy ili konjak. Ovdje se saznaje zašto se konjakom(Cognacom) smije zvati samo brandy proizvedeni u regiji Cognac u Francuskoj te povijest Badel brandya u narodu poznatijeg pod nadimkom „mirogojček“ koji se prvotno  čak prodavao i u ljekarnama što dokazuju i eksponati autentičnih boca iz tog perioda.


Šećer na kraju je rezerviran za Pelinkovac. Naš najpoznatiji liker i autentični hrvatski proizvod nastao 1862. godine u režiji Franje Pokornoyog od biljke pelin.


Sama kvaliteta Pelina je bila prepoznata i od strane europskih velikaša te je bio rado viđen gost na europskim dvorovima pogotovo Napoleona III. I Franje Josipa I. Antique pelinkovac, proizvod tvrtke Badel 1862  se proizvodi po najstarijoj recepturi nađenoj u arhivima tvrtke.


 Za više informacija posjetite službeni profil na Facebooku ili Instagramu ili navratite do Preradovićeve ulice 8.