Vitamin C

Vitamin bez kojeg ne možemo: Namirnice prepune vitamina kojeg trebamo unositi u organizam

P. N.

FOTO/MaxPixel

FOTO/MaxPixel

Stiže nam sezona prehlada pa je važno unositi dovoljno vitamina u organizam da bi ojačali imunološki sustav. Vitamin C je esencijalan vitamin koji nam je potreban u dnevnoj prehrani. Važan je jer, ne samo da jača imunitet, već pomaže pravilnom funkcioniranju našeg organizma. Boldsky prenosi da je koristan u prevenciji od raka, smanjenju rizika od srčanih bolesti, usporavanje procesa starenja, a pomaže i u apsorpciji željeza i kalcija te smanjenju stresa.


Za razliku od ostalih nutrijenata, naše tijelo nije u mogućnosti samo proizvoditi vitamin C. Jedini izvor ovog važnog vitamina je u hrani koju konzumiramo, pa je stoga bitno unositi ga što više. Nedostatak vitamina C u organizmu očituje se različitim signalima, poput opadanja kose, listanju noktiju, otečenih desni, bolova u tijelu, umora, kardiovaskularnih bolesti, promjena raspoloženja i krvarenja iz nosa. 


Nekoliko je namirnica koje su neiscrpan izvor vitamina C te uz čiju redovnu konzumaciju pomažemo našem organizmu ojačati imunološki sustav. 


Peršin
Ova je biljka odlična za zdravlje, a sadrži i popriličnu količinu vitamina C. Samo dvije čajne žličice peršina sadrže deset miligrama vitamina C. Peršin pomaže povećanju razine željeza u krvi, a jača i imunološki sustav. 


Kivi


Stručnjaci preporučuju kivi ljudima koji pate od nedostatka vitamina C. Uključivanje ove voćke u dnevnu prehranu može ne samo popraviti manjak vitamina, već i osnažiti imunitet te pomoći u borbi protiv infekcija. Jedan kivi sadrži 273 miligrama dnevne preporučene vrijednosti vitamina C.


Brokula


Ovo mnogima mrsko zeleno povrće je zvijezda među namirnicama. Bogata je mineralima i vitaminima, ali i prepuna vitamina C. Samo stotinu grama brokule sadrži nevjerojatnih 89.2 mg vitamina C. Dvije do tri brokulice dnevno čine čuda za naš imunološki sustav. 


Jagode


Ukusna se voćka smatra super-voćem za borbu protiv nedostatka vitamina C. 150 grama jagoda sadrži 89 miligrama vitamina C, a osim zbog ovog vitamina, odličan je izvor proteina i zdravih vlakana.


Naranča


Još jedna omiljena voćka ujedno je i odličan izvor vitamina C. Konzumacija naranče je jedan od najjednostavnijih načina za dobivanje potrebne količine vitamina. Konzumiranje jedne naranče srednje veličine pružit će vam 70 mg vitamina C, što je idealna količina svakodnevnog unosa ovog važnog vitamina. 


Limun


Limun i limeta su citrusno voće bogato vitaminima. 100 grama limuna sadrži 53 mg vitamina C, a jednaka količina limete ga sadrži 29.1 mg. 


Cvjetača ili karfiol


Cvjetača je odlično povrće za nadomjestak vitamina C. Redovita konzumacija može pomoći u prevenciji pada imuniteta te jačanja organizma, a 150 grama cvjetače sadrži 20 mg vitamina C.