Za slatki rezultat

Uljepšajte si vruće dane i napravite sladoled: Imamo dva neobična i jedan klasični recept

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Može se jednostavno napraviti sa voćnim sokom, dodavanjem vode i šećera ili sa smoothiejem.



Što može biti bolje od sladoleda kako bi se rashladili u ovim vrućim i sparnim danima? Možda užitak da ste ga napravili sami…


Sladoled se može jednostavno napraviti sa voćnim sokom, dodavanjem vode i šećera ili sa smoothiejem. Kako biste uljepšali večer s prijateljima, možete mu dodati votku ili rum. U svakom slučaju priprema je brza i laka, a rezultat uvijek pozitivan!


Donosimo vam neobičan recept s borovnicama, limunom i listićima bosiljka. Potrebni su vam slijedeći sastojci:


  • – 1 šalica vode
  • – 1 šalica šećera
  • – 1 i ½ šalice nasjeckanih listova bosiljka
  • – 4 šalice svježih (ili smrznutih) borovnica
  • – 2 žlice svježeg limunovog soka


Priprema:


Šećer i vodu stavite u lonac i kuhajte dok se šećer ne otopi. Dodajte bosiljak i promiješajte. Maknite s vatre, poklopite i ostavite da se ohladi. Provucite kroz cjedilo da uklonite komadiće bosiljka. Borovnice, limunov sok i sirup stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatki pire, a zatim filtrirajte (što je moguće više pritiskajući borovnice) kako biste uklonili čvrste dijelove. Napunite kalupe i ostavite ih u zamrzivaču.


Ako volite velike klasike, onaj od mente je za vas. No, ako dodate malo ruma i limete, sigurno će biti poseban: Mojito sladoled! Sve što vam je za njega potrebno jest:


  • – 50 cl vode
  • – 150 grama šećera
  • – 35 do 40 listova svježe mente
  • – 20 cl svježe iscijeđenog soka od limete (4 ili 5 voćki)
  • – 6 cl bijelog ruma
  • – 10 vrlo tankih kriški limete

Priprema:


U manji lonac stavite vodu i šećer i zakuhajte. Maknite s vatre i dodajte polovicu listića mente. Pokrijte i ostavite da odstoji nekoliko sati na hladnom mjestu (najbolje preko noći).


Procijedite sirup kroz cjedilo, stisnite listove da iscijede sav sok. Sitno nasjeckajte 10 listića mente, dodajte ih u sirup zajedno sa sokom od limete i rumom. Dobro promiješajte i izlijte u različite kalupe za sladoled. U svaku dodajte krišku limete. Stavite štapiće i ostavite ih u zamrzivaču na najmanje 6 sati.


Isprobajte i ovaj neobičan spoj marelice s đumbirom i limetom. Potrebno vam je:


– ½ kg oguljenih marelica


– 1 žlica soka od limete


– 100 ml vode


– 200 ml napitka od đumbira


Priprema:


U blender stavite marelice, sok od limete i vodu pa napravite pire. Dodajte napitak od đumbira i nastavite miksati dok ne postane glatko. Smjesu izlijte u kalupe i stavite u zamrzivač na oko 3 sata.