Poznati chef

Tomislav Gretić o novim trendovima u hrani: ‘Izgled više nije bitan, sve je u okusu’

Siniša Pavić

Foto Dinko Bažulić

Foto Dinko Bažulić

Današnja hrana u najboljim restoranima u svijetu više nije fokusirana na izgled, kao prije, sve je u okusu. Ako je pogođen okus, onda gledam i prezentaciju, jer nešto što je ugodno i oku svakako zaokružuje priču, ističe poznati zagrebački chefZAGREB – Ako je suditi po priopćenju što stiže s Prisavlja, ono najbitnije se dogodilo: Tomislav Gretić, kulinarski sudac, spreman je za novi kulinarski HRT-ov show »Kuhan i pečen«! To je onaj kulinarski show što se marno kuje već neko vrijeme da bi krenuo 8. listopada na HRT 2 i u kojem je Gretić jedini sudac, onaj koji odlučuje o pobjedniku. Tu je još i šestero kolega chefova mentora koji će kroz sezonu voditi 64 natjecatelja, a njih sve zajedno »vodit’« će iz emisiju u emisiju voditeljica Ana Vučak Veljača. I da, podsjetiti valja kako je riječ o licencnom formatu BBC-a, prema ideji Jamieja Olivera.


Nego Gretić… Rođen i odrastao na Trešnjevci u Zagrebu. Umalo pa kipar, ili slikar, da bi postao veliki majstor kuhinje.


– Želio sam biti kipar ili slikar, istina je da sam imao i svoj portfolio i odlazio na pripreme za upis na Akademiju likovne umjetnosti, no odustao sam u spoznaji kako ih se svega troje ili četvero prima na odsjek. I tako, na nagovor roditelja, upisao sam Ugostiteljsko-hotelijersku školu, kazuje Gretić.


Ključna knjiga
Od sklonosti umjetnosti danas je, prije svega, ostala ljubav za fotografijom. Da se pak zaljubi u lonce i poklopce, »kriva« je, u velikoj mjeri, obitelj.


– Obitelj i domaća kuhinja – baka i tata – sigurno su imali utjecaj na odluku, no kada sam kretao u to, nisam ni pomislio da ću smišljati nova jela, da ću biti kreativan. Život mi je promijenila knjiga koja se zvala »White heat« Marca Pierra Whittea gdje sam prvi put vidio da se ne moraju raditi samo bečki i zagrebački, već da se može stvarati kreativna kuhinja i izmišljati nova jela. I to me je preokrenulo u 23. godini, kaže Gretić.


Kulinarstvom se krenuo baviti sa svojih 17 godina, no, a to jest zanimljivo, kaže da je svoje prvo profesionalno jelo, ono s kojim je sam bio zadovoljan, napravio s 28 godina! Prije toga je radio tuđa jela, tuđe recepte. S druge pak strane, svakom ljubitelju dobra jela kao takvog jamačno će uhu goditi Gretićevo priznanje da nema toga što ne voli kuhati, ispeći, spraviti, a onda, jamačno, i pojesti.


Francuska kuhinja


– Sve! Nisam se još našao u situaciji da mi je neko jelo omiljeno, da nešto volim više ili manje. Mene ispunjava sam proces kuhanja, priznaje.


Omiljena mu je kuhinja ipak jedna, ona francuska.


– Ona je bazom danas svih modernih kuhinja i da nisam to svladao, mislim da ne bih bio ni pola kuhara kakav sam danas, uvjeren je Gretić.


Što se samog showa »Kuhan i pečen« tiče, simpatičan je, ako ne i znakovit, Gretićev odgovor na pitanje tko su i kakvi su sve kandidati iz prve sezone novog HRT-ovog showa.


– Čini mi se da se čitava prehrambena avangarda prijavila u ovaj show! Vegetarijaci, vegani, što je vrlo interesantno, jer je tendencija u svijetu danas prehrana sa što manje mesa, tj. bez mesa, što će, nadam se, zaživjeti tek kad ja umrem. Šalim se. Ili ne? Ima svega, od onih koji su željni slave pa žele biti pet minuta na televiziji, i puno više onih koji su uistinu već poluprofesionalci u svojim razmišljanjima i načinu kuhanja što se i odmah vidi jer nemaju previše vremena za filozofiranje u formatu od 30-ak minuta, kazuje Gretić.


Interna menza


Uglavnom i sam je nešto naučio od kandidata, naučio je što je strpljenje. Za sebe kao vrhovnog suca showa kazat će da nije strog i da mu je prvi i osnovni kriterij pri ocjenjivanju – okus.


– Današnja hrana u najboljim restoranima u svijetu više nije fokusirana na izgled, kao prije, sve je u okusu. Imate, primjerice, francuske kuhare koji imaju samo dvije stvari na tanjuru, ali tim dvjema stvarima taj kuhar zna ime i prezime, od tog piceka ili krave koji su dali život, napravljeno je jelo na najminimalističkiji način kako bi se istaknula kvaliteta. Ako je pogođen okus, onda gledam i prezentaciju, jer nešto što je ugodno i oku svakako zaokružuje priču, ističe Gretić.


Na koncu otkriva nam HRT, otkriva nam Gretić, i jednu malu tajnu od koje nama, s ovu stranu ekrana, mogu samo zalud zazubice rasti. U kuhinji HRT-a, tamo gdje se bude »kuhan i pečen«, i Gretić kuha!


– U pauzama između dva snimanja meni daju ostatke, namirnice koje nisu uzeli s trake, na primjer konjetinu, tatarski, pačja prsa. I onda se ja poigram. I to zovemo našom internom menzom, smije se na to Gretić.