Po želji ovaj biskvit možete obogatiti koricom limuna, naranče ili cimetom
Uz mascarpone vjerojatno najkorišteniji talijanski kremasti sir jest ricotta. Kravlji sir blagog okusa koristi se u slanim i slatkim jelima i to kao dio kreme. U današnjem receptu ona je sastavni dio tijesta. Sastojci za kalup promjera 22 cm: 3 jaja, 180 g šećera, 80 g maslaca, 250 g ocijeđene ricotte, 250 g brašna, 1 vrećica praška za pecivo, 40 g mlijeka, 80 g čokolade, šećer u prahuPriprema: Ricottu dobro ocijediti i promiješati. Odvojiti žutanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka napraviti čvrst snijeg koji sve do daljeg korištenja držite u hladnjaku.
Na laganoj vatri otopiti maslac. Šećer i žutanjke pjenasto umiješati. Kada smjesa udvostruči volumen polako dodati otopljeni maslac. Zatim u smjesu umiješati ricottu. Kada smjesa postane kompaktna postepeno umiješati snijeg od bjelanjaka (pazite da smjesa ne splasne). Sljedeći korak je dodavanje brašna s praškom za pecivo. Posljednje umiješati mlijeko.
Tijesto rasporediti po namašćenom i pobrašnjenom kalupu i posuti sitno nasjeckanom čokoladom. Pomoću žličice lagano proći po površini tijesta kako bi komadići čokolade potonuli.
Tortu peći pola sata u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva. Nakon isteka vremena čačkalicom provjeriti ako je tijesto pečeno. Izvaditi i ohladiti u kalupu. Mlaku tortu izvaditi iz kalupa, staviti na tanjur za posluživanje i po želji posuti šećerom u prahu. Po želji ovaj biskvit možete obogatiti koricom limuna, naranče ili cimetom.