Blog recepttura.com

‘Svakom jelu dajemo svoj pečat’: Posjetite blog koji nudi niz recepata za svaki dan

Ivana Kocijan

Receptturin dinamičan tim čine supružnici Tanja i Branimir Kovač, dugogodišnji partneri i u privatnom životu. Tanja, zaštitno lice Receptture, zadužena je za osmišljanje i pripremu jela, dok se Branimir bavi tehničkim dijelom posla



Na blogu Recepttura koji se može pohvaliti s više od 50.000 lajkova na Facebooku, moguće je pronaći čitav niz finih recepata pogodnih za svaki dan – ručkove, razne slastice, torte i kolače, kao i ukusna i zdrava predjela. Receptturin dinamičan tim čine supružnici Tanja i Branimir Kovač, dugogodišnji partneri i u privatnom životu. Tanja, zaštitno lice Receptture, zadužena je za osmišljanje i pripremu jela, dok se Branimir bavi tehničkim dijelom posla – snimanjem i montiranjem videorecepata, fotografijom i održavanjem njihove web-stranice. Priprema većine jela na njihovoj je stranici detaljno opisana, a tu su i videorecepti koje je moguće pronaći i na Receptturinom YouTube kanalu.


– Tražite li ideju za odličan objed, na pravom ste mjestu. Na našim stranicama možete naći najrazličitije vrste jela – tradicionalna ili moderna, jednostavna ili složena, kalorična i niskokalorična, mesna ili pak vegetarijanska… U Receptturi vjerujemo da je najbolja izbalansirana prehrana u kojoj ima mjesta za razne kulinarske stilove pa će stoga svaki ljubitelj dobrog zalogaja pronaći nešto za sebe, kažu Kovači.


Omiljena kombinacija


Otkad postoji blog Recepttura i zašto ste ga pokrenuli?




Tanja: Blog i YouTube kanal smo pokrenuli u proljeće 2015. godine iz velike ljubavi prema kuhanju i zbog toga što je Branimir htio svima pokazati što ja znam.


Branimir: Htjeli smo spojiti neke stvari koje svatko od nas dvoje radi s velikim veseljem, a s moje strane osim prema hrani, to je bila i strast prema fotografiji i videu.


Možete li nam otkriti nešto više o vama?


Tanja: Ja sam iz Zadra, u Zagreb sam došla na studij, upoznala Branimira, zaljubila se i ostala. Po zanimanju sam doktorica dentalne medicine, a radim u prodaji medicinskih i ortopedskih pomagala.


Branimir: Ja sam rođen u Zagrebu gdje živim i radim. Po zanimanju sam novinar i urednik, radio sam u brojnim redakcijama poput Večernjeg lista, Business.hra, Lidera i Jutarnjeg lista s posebnim naglaskom na web-projekte.


U čemu najviše uživate kad je priprema hrane u pitanju?


Tanja: Najdraže mi je isprobavanje novih stvari i kombiniranje raznih okusa. Svakom jelu nastojim dati neki svoj pečat. Najveći mi je gušt kad netko sebi u tanjur sipa moje jelo više puta. To mi je najbolja potvrda. Omiljenu kombinaciju čine mi kokos i čokolada u kolačima, uživam u cheesecakeovima, a od jela pašta na milijun načina.


Koja vam je misao vodilja u kuhanju?


Tanja: Dati sve od sebe da napravim što bolje jelo kako bi svi u njemu uživali. I dobro se najesti, naravno (smijeh).


Najbolji savjet


Kuhate li radije slatka ili slana jela?


Tanja: Obožavam jesti slatko i to se na meni i vidi.


Branimir: Slatki su recepti popularniji pa ih radimo nešto više, ali volimo i slana jela.


Koje su vam omiljene namirnice?


Tanja: Jako volim kremaste kolače, pogotovo kreme na bazi mliječnog slatkog vrhnja. I kao što sam već izjavila, na pašti mogu živjeti do kraja života!


Branimir: U zadnje vrijeme otkrivam zdrave namirnice, pogotovo zob i domaći kefir, ali ne mogu odoljeti dobroj čokoladi.


Koji je najbolji kulinarski savjet koji ste dobili, a koji najbolji koji ste dali?


Tanja: Najbolji savjet koji sam dobila je taj da uvijek treba probati napraviti određeno jelo/kolač na svoj način, na neki način napraviti ga po nečemu posebnim. Upravo na ovaj način i dajem savjete.


Punjeni svinjski kare s pancetom



Fino pečeno sočno meso punjeno je bogatim nadjevom u kojem se nalaze delicije poput šampinjona i kapara, a sve je bogato omotano sušenom pancetom.


Sastojci (za 6 do 8 osoba): 1 kg svinjskog karea bez kostiju (oko 1,5 kg s kostima), 150 grama sušene slanine ili pancete, malo ulja, malo jušnog temeljca, sol, papar


Za nadjev: 100 grama šampinjona, 1 srednje velika glavica luka, 4 manja kisela krastavca ili 2 srednja, 35 grama kapara (2 žlice), 3 češnja češnjaka, 1 žlica mažurana


Priprema: Šampinjone očistiti i narezati na kockice veličine oko pola centimetra te prebaciti u veću posudu. Oguliti luk, narezati ga na sitne kockice i ubaciti u posudu sa šampinjonima. Krastavce narezati na kockice i prebaciti u veliku posudu. Kapare narezati, a češnjak očistiti te sitno narezati. Dodati pola količine mažurana. U velikoj posudi dobro izmiješati sve sastojke za nadjev. Ako imate svinjski kare s kostima, prvo odvojite meso od kosti s jedne, a onda s druge strane. Nakon toga slijedi kružno rezanje mesa. S gornje strane početi rezati meso oko 1 centimetar od vrha i rezati kružno dok se ne dobije dugačka mesna ploča. Meso presaviti na pola, pa ga odrezati na dva jednaka dijela. Meso prekriti prozirnom folijom pa ga s jedne strane istući batom. Na spoju dva komada preklopiti oko 1 cm i spojiti da tvori jedan komad. S te strane meso posoliti i popapriti te posuti malo mažurana. Žlicom nanijeti nadjev. Lagano i oprezno rolati u roladu. Pored rolade cijelom dužinom slagati tanko narezane trake pancete tako da naliježu jedna na drugu. Nakon toga prebaciti roladu dijelom na pancetu, pa pancetom omotati roladu. Zatim slijedi vezanje rolade. U protvan uliti malo ulja pa prebaciti roladu. Rolada se peče u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva sat vremena uz povremeno podlijevanje jušnim temeljcem (2 puta za vrijeme pečenja izvaditi roladu iz pećnice, preliti temeljcem i vratiti peći). Prije rezanja i posluživanja pustiti roladu da odmori desetak minuta. Poslužiti uz francusku salatu ili neki drugi prilog.