Delicija

Sušene rajčice izvrsne su i za zdravlje i za ljepotu

P. N.

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Sušene rajčice možete u svojoj kuhinji i receptima isprobati na različite načine. Od njih možete pripremiti, primjerice, originalni pesto, dodati ih salatama ili ih koristiti kao sastojak kako bi vaša jela bila ukusnijaSušena rajčica obogaćuje jela svojim intenzivnim i aromatičnim okusom, a zahvaljujući svojim prehrambenim svojstvima, vodi brigu o vašem zdravlju i vašoj ljepoti. Kao i u svježoj verziji, bogate su antioksidansima, vitaminima i mineralnim solima. Pored toga, postupkom dehidracije iz rajčica se eliminira voda, ali omogućuje se čuvanje rajčice duže vrijeme bez gubitka okusa, što je čini još intenzivnijom.


Sušena rajčica prilično je kalorična (258 kcal na 100 g) pa ako ste na dijeti, budite oprezni da ne pretjerate s količinama. S druge strane, rajčice pripremljene na ovaj način toliko su ukusne da ih nije potrebno koristiti u većim količinama kako biste vaša jela učinili još ukusnijima. U 100 g nalazimo i 14,11 g bjelančevina, 12,3 g vlakana, nizak udio masti, 2,97 grama i visoki sadržaj ugljikohidrata, 55,76 grama. Količina šećera je također visoka, oko 37 g po kilogramu. Vrlo su bogate mineralnim solima, osobito cinkom (1,99 mg po kilogramu), bakrom (1423 mg), kalcijem (110 mg), fosforom (356 mg), selenom (5,5 mg) i kalijem (oko 3 mg), posebno važnim za poticanje diureze. Među vitaminima koji su najviše prisutni u sušenoj rajčici su provitamin A i oni iz skupine B. S druge strane, vitamin C nestaje jer je »termolabilan«, uništava ga toplina i svjetlost, poput izravne sunčeve svjetlosti.


Pored toga što je sušena rajčica zdrava namirnica, ona je također i saveznik vaše ljepote. Zahvaljujući provitaminu A, pomaže vam u održavanju tonusa tkiva i očuvanju elastičnosti kože sprječavajući stvaranje strija. Nadalje, provitamin A ubrzava proces zacjeljivanja kože i suzbija stanjivanje kože. Sušene rajčice, zimi kao i ljeti, pomažu da »mobilizirate« tekućine u tijelu. To se događa zahvaljujući kaliju, čija je sposobnost suzbijanja zadržavanja vode izuzetna, pa su sušene rajčice sa svojim diuretičkim učinkom dobre u borbi protiv celulita.
Donosimo vam popis prednosti sušenih rajčica za vaše zdravlje:


1. BOGATSTVO LIKOPENOM


U rajčici, čak i sušenoj, nalazi se vrlo moćan antioksidans, likopen. Ova hranjiva tvar nužna je za borbu protiv preranog starenja, jer se bori protiv slobodnih radikala prisutnih u našem tijelu, a njezina se biološka dostupnost aktivira i povećava kuhanjem.


2. AKTIVIRANJE METABOLIZMA


Sušena rajčica može ubrzati metabolizam, a do toga dolazi zbog unosa proteina i fosfora koji poboljšavaju probavu i uravnotežuju apsorpciju šećera i masti.


3. KORIST U MENOPAUZI


S obzirom na to da je sušena rajčica bogata fosforom koji zajedno s kalcijem tvori hidroksiapatit, osnovni mineral za strukturiranje kostiju, i svježa i suha rajčica važno su jelo ženama, posebice tijekom menopauze.


4. TRIS ANTIKANCEROGENIH ANTIOKSIDANATA


Likopen, u kombinaciji s luteinom i zeaksantinom – dvije druge antioksidativne tvari, djeluje protiv tumora, posebno raka prostate. Lutein i zeaksantin također štite vaše oči od degenerativnih bolesti povezanih s godinama, poput katarakte.


5. SUZBIJANJE ANEMIJE


Manjak željeza najčešći je uzrok anemije. Kada naše tijelo nema odgovarajuće razine željeza, transport kisika u krvi je ugrožen, što izaziva iscrpljenost i kratkoću daha. Sušena rajčica bogata je željezom: oko 9 mg na 100 g jestivog proizvoda.


6. PRIJATELJ SRCA


Zahvaljujući magneziju koji se nalazi u sušenim rajčicama, osiguravamo dobro zdravlje srca. Ovaj mineral zapravo regulira otkucaje srca, prirodno smanjujući krvni tlak. Suprotno tome, nedostatak magnezija u tijelu može uzrokovati hipertenziju, zatajenje srca, mučninu, povraćanje, proljev i grčeve mišića.


Sušene rajčice možete u vašoj kuhinji i receptima isprobati na više načina. Od njih možete pripremiti, primjerice, originalni pesto, dodati ih salatama ili ih koristiti kao sastojak kako bi vaša jela bila ukusnija.


Priprema suhih rajčica vrlo je jednostavna, a mogu se raditi u pećnici ili ih možete osušiti na suncu. Jednom kad ih pažljivo isperete, treba ih izrezati i izlagati suncu s pulpom prema gore i na odgovarajućoj udaljenosti jednu od druge. Da bi se ubrzao proces sušenja, mogu se posipati grubom solju: na taj način bit će spremne za oko 7 dana. Važno je prekriti ih tijekom noći kako biste ih zaštitili od vlage i povremeno ih okretali kako biste ih ravnomjerno osušili. Jednom kad su osušene, mogu se čuvati onakve kakve jesu, a najbolje u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi – ili u ulju. Ako ste više za drugu opciju, sušene rajčice prvo se moraju blanširati u vodi (93 posto) i octu (7 posto), kako biste ih omekšali i zaštitili od bakterijskih napada. Tada se mogu začiniti aromama koje vam odgovaraju, a primjerice to mogu biti bosiljak, čili papričica, origano, češnjak ili čak kapari.