JEDNOSTAVNI RECEPTI

Što kuhati na Badnjak? Donosimo prijedlog za ne baš običan riblji meni

Ana Braškić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Umjesto bakalara i u ovim receptima možete koristiti file oslića. Bit će jednako ukusno i nešto nježnijeg okusa



Recepti koje smo izdvojili nisu komplicirani pa će ih i manje iskusni kuhari moći pripremiti.


Za predjelo na Badnjak predlažemo pržene loptice od bakalara. Ukusno jelo koje se može jesti i prstima uz aperitiv dok se gosti ili ukućani još okupljaju. Voljet će i ih vaša djeca, pa je ovo odličan način da im »podvalite« ribu i u drugo doba godine. Ako ne volite bakalar, pržene loptice napravite s oslićem. Za glavno jelo možete birati Bakalar s krupirom i maslinama ili Losos u umaku sa zelenim paprom.


Prvo jelo može biti posluženo i kao toplo predjelo, ali ako želite biti skromni, poslužite ga za glavno jelo i svi će biti zadovoljni. Umjesto bakalara i u ovom receptu možete koristiti file oslića. Bit će jednako ukusno i nešto nježnijeg okusa. Lososom u umaku oduševit ćete sve, a poslužite ga uz zelenu salatu ili krumpir kuhan u slanoj vodi.




Foto Istock


Foto Istock



Pržene kuglice s bakalarom


Sastojci za 15 komada: 450 g smrznutog bakalara, 200 g jako hladne vode, 100 g brašna, 50 g rižinog brašna, 2 g praška za pecivo, sol, papar, 2 grančice mažurana (ili suhi), ulje za prženje


Priprema: Filete bakalara nasjeckati (kao za tartar) i dodati mu mažuran. Dobro promiješati. Obje vrste brašna pomiješati s praškom za pecivo. Dodati vodu i dobro promiješati pjenjačom. Zatim u smjesu brašna i vode umiješati sjeckano meso bakalara. Dodati sol i papar te ostaviti da miruje pokriveno plastičnom folijom 20 minuta u hladnjaku. Zagrijati ulje na 175 stupnjeva, pomoću dvije žlice oblikovati kuglice i pržiti 6 do 7 min u dubokom ulju do zlatnožute boje. Gotove loptice ocijediti na kuhinjskom papiru. Poslužiti tople uz tartar ili majonezu.


Foto Istock


Foto Istock



Bakalar s krumpirom i maslinama


Sastojci za 4 osobe:  800 g zaleđenog bakalara, 700 g krumpira, 200 g crnih maslina, 350 g povrtnog temeljca, 100 g brašna, 1 kapula, 5 žlica maslinova ulja, 3 lista lovora, sol, papar


Priprema: Bakalar narezati na komade i ukloniti eventualne kosti pomoću pincete. Pobrašnite i ostavite po strani. Na dvije i pol žlice maslinova ulja u dubokoj tavi dinstati nasjeckanu kapulu. Kada postane zlatnožuta dodati bakalar. Pržiti ga 20 minuta pazeći da se ispeče s obje strane. U međuvremenu oguliti krumpir i narezati ga na ploške. U dublju posudu staviti ostatak maslinovog ulja, dodati krumpir i temeljac. Kuhati pet minuta i dodati bakalar. Zatim dodati masline i listove lovora. Kuhati još 15 do 20 minuta pazeći da ne ostane bez tekućine. Na kraju morate dobiti gustu kremicu koja će oblagati krumpire i bakalar. Poslužiti toplo preliveno s još malo maslinova ulja.


Foto Istock


Foto Istock



Losos sa zelenim paprom


Sastojci za 4 osobe:  2 žlice maslinova ulja, suho desertno vino, 4 odreska lososa (oko 800 grama), 250 ml slatkog vrhnja, 1 žlica zelenog papra,  polovica kapule, 20 g maslaca, 250 ml ribljeg temeljca


Za umak od rajčica: 250 ml pasirane rajčice, 2 žlice maslinova ulja, svježi bosiljak, sol


Priprema: Topli riblji temeljac zagrijati i dodati slatko vrhnje. Kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Dok se umak zgušnjava, pripremiti klasičan umak od rajčica. Na maslinovo ulje dodati pasatu, sol i papar te reducirati. Na kraju dodati svježi bosiljak.


Kada su bijeli umak i umak od rajčica gotovi, krenuti s pripremom lososa. Nasjeckati kapulu i staviti ju u posudu s maslacem i maslinovim uljem, dinstati na laganoj vatri dok ne požuti. Dodati zeleni papar i 3 do 4 žlice umaka od rajčica. Nakon nekoliko minuta dodati bijeli umak i kuhati još pet minuta.


Na tavici ispeći filete lososa, sa svake strane ne više od pet minuta. Podliti bijelim vinom i čekati da ispari. Filete lososa ubaciti u umak i kuhati deset minuta. Poslužiti toplo.