Iščekivanje u restoranskoj industriji

Stiže li Michelinova zvjezdica na Kvarner? Plavi podrum i Matsunoki među kandidatima

P. N.

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Počinje Michelinova groznica u Hrvatskoj. Evo naših kandidata za eventualne nove zvjezdice.Otkako je prije dvije godine Michelin objavio prvi digitalni Vodič za Hrvatsku, u veljači hrvatsku restoransku industriju zahvaća Michelinova groznica, budući da se nove zvjezdice i preporuke očekuju krajem drugog ili početkom trećeg mjeseca, piše portal Plava kamenica.


Michelinovoj groznici pridonosi i činjenica da su pojedini restorani već primili obavijesti o preporukama. Ovih nam se dana, primjerice vlasnik jednog zagrebačkog bistroa pohvalio preporukom. O zvjezdicama se, međutim još ništa ne zna. 


Bilo bi logično pretpostaviti da će Monte, Pelegrini i 360 zadržati zvjezdicu. Valja se nadati kako će se broj hrvatskih restorana s Michelinovim zvjezdicama povećati, naprosto zato što niz europskih restorana s jednom zvjezdicom ne kuha puno impresivnije od najboljih hrvatskih restorana.
Evo naših kandidata za ovogodišnje Michelinove zvjezdice, raspoređenih geografski, od Istre i Kvarnera preko Zagreba, do Dalmacije. Među njima su dva u Primorkso-goranskoj županiji: Plavi podrum u Voloskom i lošinjski Matsunoki.


1. Wine Vault, Rovinj


Dobre strane: Wine Vault zadovoljava sve konvencionalne Michelinove kriterije: vrlo elaborirano kuhanje, dobre sastojke, atraktivnu prezentaciju, luksuzni ambijent i vrhunski servis. Loše strane: Ne znamo jesu li inspektori posjetili Wine Vault prije ili poslije dolaska chefa Jeffreya Velle, što je pitanje od presudne važnosti


2. Batelina, Banjole


Prednosti: Vjerojatno najbolja i najmodernija hrana u Hrvatsko. Loše strane: Slaba vinska karta, neprofesionalan servis, ne baš najreprezentativniji ambijent kad je vrt zatvoren.


3. Plavi podrum, Volosko


Dobre strane: Najbolji luksuzni lokalni sastojci u Hrvatskoj, precizno kuhanje, ekspertna vinska lista, poštovanje visokih profesionalnih standarda (riječ je o jedinom hrvatskom restoranu koji je dvaput ušao na San Pellegrinovu listu najboljih svjetskih restorana). Loše strane: Michelin je zasad ignorirao Kvarner, čak i kad je riječ o preporukama. Jedino je Draga di Lovrana lani dobila preporuku.


4. Matsunoki, Lošinj


Dobre strane: Vrhunski sushi i sashimi, najbolji dostupni sastojci, jako atraktivan ambijent,izvrsna vinska lista, vrhunski servis. Loše strane: Nedostatak kulinarskog avanturizma. Lošinj je idealno mjesto za nigiri s kvarnerskim škampom ili za gunkan s istarskim kamenicama, čega na meniju još nema. Da ne govorimo o zaista luksuznim opcijama poput sushija s foie gras i bijelim tartufom.


5. Noel, Zagreb


Dobre strane: Klasični, precizni fine dining, sjajan ambijent, jedna od najboljih vinskih karti u Hrvatskoj, visokoprofesionalni servis. Loše strane: Noel je relativno nedavno uspio organizirati nabavu vrhunskih lokalnih sastojaka. Kad bi inspektori došli danas, kladili bismo se u zvjezdicu


6. Zinfandel’s, Zagreb


Dobre strane: Precizna i elegantna visoka hotelska kuhinja s luksuznim sastojcima poput kavijara, bijelih tartufa i wagyua. Vjerojatno najljepša blagovaonica u Hrvatskoj, vrhunski servis. Loše strane: Relativna nepopularnost hotelskih restorana, ne baš najuzbudljivija vinska lista.


7. Laganini, Hvar


Dobre strane: Briljantna kuhinja Hrvoja Zirojevića, jako dobra vinska karta, poznatost branda izvan Hrvatske. Loše strane: Nije osobito uobičajeno da klubovi na plaži dobivaju Michelinove zvjezdice. No, kad već mogu street food štandovi u jugoistočnoj Aziji…


8. Lemongarden, Sutivan, Brač


Dobre strane Precizno, klasično školovano kuhanje sve boljeg chefa Ante Udovičića, vrlo dobri sastojci, pastoralni, autentični dalmatinski ambijent. Loše strane Substandardna vinska karta, možda previše igranja na sigurno.