Kastav

Prvo posebno izdanje renomiranog gastro vodiča Gault&Millau za regiju Kvarner

Alenka Juričić Bukarica

Snimio Mateo LEVAK

Snimio Mateo LEVAK

Najbolje ocijenjeni restoran regionalnog vodiča za Kvarner je restoran Nebo Denija Srdoča, koji je jedini osvojio četiri toke, odnosno kuharske kape, i to sa 17 od 20 bodova

Prvo posebno izdanje renomiranog gastro vodiča Gault&Millau za regiju Kvarner predstavljeno je danas u restoranu Kukuriku u Kastvu gdje su ujedno dodijeljena priznanja najboljima na Kvarneru za ovu godinu. Naime, najbolje ocijenjeni restoran regionalnog vodiča za Kvarner je restoran Nebo Denija Srdoča, koji je jedini osvojio četiri toke, odnosno kuharske kape, i to sa 17 od 20 bodova.

Foto galerija: Prvo posebno izdanje renomiranog gastro vodiča Gault&Millau za regiju Kvarner Foto: Mateo Levak



Po tri toke dobilo je čak deset kvarnerskih restorana, i to, Alfred Keller iz lošinjskog hotela Alhambra na čelu s chefom Michaelom Gollenzom, konoba Zijavica u Mošćeničkoj Dragi na čelu s Teom i Stivenom Vunićem, potom restoran Draga di Lovrana i chef Luka Goleš, restoran Matsunoki iz lošinjskog hotela Bellevue i chef Orhan Cakiroglu, restoran Nobilion i chef Daniel Skokić iz hotela Ikador u Iki, restoran Plavi podrum iz Voloskog i chef Mato Bebek, Ganeum food&wine bar chefa Roberta Benzije u Lovranu, restoran Johnson u Mošćeničkoj Dragi na čelu s Draganom Jurdana, konoba Valle Losca i chef Hari Benić te restoran Navis iz istoimenog opatijskog hotela na čelu s chefom Tinom Sinožićem.


Tom su prilikom podijeljena i priznanja ugostiteljskim objektima koji su osvojili dvije i jednu toku, kao i kvarnerskim vinarijama.


Isto tako, priznanje je dobio i chef Nenad Kukurin, koji obilježava 25 godina uspješnog poslovanja obiteljskog restorana Kukuriku, i to za Trofej chefa moderne tradicijske kuhinje za 2023. godinu.


Dodajmo i kako je sommelierka Daniela Kramarić, vlasnica Plavog podruma, lani osvojila poseban Trofej za promicanje hrvatske gastronomije, chef Robet Benzija je 2020. osvojio Trofej veliki chef sutrašnjice, a chef Tino Sinožić 2019. Trofej kao mladi talent godine.


Ova svečanost kvarnerske gastronomije organizirana je u suradnji Gault&Millau Hrvatska i Turističke zajednice Kvarnera i to nekoliko dana nakon što je Kvarner proglašen Europskom regijom gastronomije za 2026. godinu.


Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Gault&Millau Hrvatska, istakla je kako i izdanje prestižnog vodiča za Kvarner sadrži recenzije i ocjene ukupno 80  restorana, konoba, POP lokala i slastičarnica s čitavog Kvarnera i ustvari je tek drugo regionalno izdanje ovog prestižnog vodiča u Hrvatskoj.


– Vodič u Hrvatskoj izlazi šest godina tako da smo jedan dio restorana imali obuhvaćeno u nacionalnom izdanju vodiča. Ovo je drugo regionalno izdanje i jako nam je drago da smo njime obuhvatili upravo Kvarner obzirom da je ovo u posljednje vrijeme najpropulzivnija regija što se tiče gastronomije, istakla je direktorica Gault&Milau Hrvatska. Kvalitetom gastro ponude zadovoljstvo je istakla i Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.


– Izdanje Gault&Millau vodiča za Kvarner je još jedan pokazatelj da naše bogato gastronomsko nasljeđe stalno nadograđujemo. Jedinstven spoj mora, otoka i gorja te ispreplitanje morske i kontinentalne klime našu regiju ujedno oplemenjuju vrhunskim namirnicama stoga naše goste s veseljem i ponosom dočekujemo bogatom i raznovrsnom gastro ponudom, kazala je direktorica TZ Kvarnera te dodala kako su kvarnerski vinari osvojili 19 medalja  na ovogodišnjem Decanter World wine Award, a tu je i proglašenje Kvarnera Europskom regijom gastronomije za 2026. Okupljenim ugostiteljima i vinarima čestitao je i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, ujedno i predsjednik županijske TZ, koji je poručio kako je Kvarner regija koja se opredijelila za kvalitetu, a čemu su svi prisutni potvrda.