Mesni obrok

Pečenje nije rezervirano samo za hladne dane: Naučite kako pripremiti savršen roast-beef

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

Tijekom ljeta pečenom govedinom možete puniti sendviče ili ju poslužiti kao hladno predjelo uz parmezan narezan na ploške i salatu od rukoleRozbif ili pravilnije roast-beef, odnosno pečena govedina tipično je glavno jelo koje potječe iz Velike Britanije. Kod njegove pripreme ključan je odabir mesa zato ga kupite kod mesara u kojeg imate povjerenje. Sljedeća bitna stavka jest zatvaranje pora prije pečenja kako bi svi sokovi ostali u mesu.


Sastojci za 6 osoba: 1 kg goveđeg mesa (napomenite mesaru za što vam treba), 30 g maslaca, žlica ulja, 2 žlice brašna, 1 žličica žute gorušice u prahusol, papar, 4 žlice crnog vinaPriprema: Pećnicu upaliti na maksimalnu temperaturu. Ako je komad mesa koji ste kupili nepravilan oblikujte ga vežući ga kuhinjskim koncem čime će zadržati formu.

Na neprijanjajućoj tavi na laganoj vatri kratko zagrijati brašno, gorušicu i papar. Ubaciti u posudu dobro promiješati i time obložiti meso. Zatim na tavi otopiti maslac i ulje i na njima popržiti meso sa svih strana. Važno je zatvoriti sve pore i pritom paziti da ga ne bodete vilicom. Meso položiti na rešetku od pećenice, a ispod staviti pleh u kojem će se skupljati sokovi. Peći 15 minuta na maksimalnoj temperaturi.


Nakon 4 do 5 minuta meso podliti vinom, a zatim svakih 4 do 5 minuta podlijevati vlastitim sokom. Nakon 15 minuta smanjiti temepraturu na 200 i meso posoliti. Nastaviti peći još 15 minuta, pritom ga i dalje zalijevati vlastitim sokom svakih 4 do 5 minuta. Nakon isteka vremena meso obložiti aluminijskom folijom i pustiti ga da se odmara 10 minuta. Ovako pripremljeno meso možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do dva dana. Toplo meso poslužite s pečenim krumpirom i umakom od pečenja, a hladno uz sezonsku salatu.