Omiljena slastica

Palačinke za sve: Donosimo 4 ukusna recepta koja možda još niste probali

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Nudimo vam nekoliko brzih i lakih recepata idealnih za one koji žele jesti zdravo, ili za one koji žele smršavjeti, ali bez žrtvovanja ukusa. Možete ih pripremiti za doručak, ručak, večeru...

Meke i ukusne, popularne diljem svijeta gdje ih možemo pronaći u tisuću varijanti, palačinke su bile i ostale jedna od najomiljenijih slastica. Obično se jedu u klasičnoj verziji, ali postoje i poznate varijante poput one s čokoladom ili borovnicama iz New Yorka.


U Britaniji su palačinke puno tanje od američkih: prave se s brašnom, jajima i mlijekom, a često se pune limunovim sokom i šećerom, te javorovim sirupom.


U Europi imamo i poznate francuske crepes i škotske scones, ili austrijski kaisershmarrn koji se jede i u talijanskoj pokrajini Trentinu Alto Adige, a pravi se od jaja, brašna, maslaca, mlijeka i grožđica.


Ukratko, postoji mnogo međunarodnih inačica, a cijeli životni vijek ne bi bio dovoljan da se napravi kompletan popis. Tradicija ih želi kao jelo za doručak, prema klasičnom receptu prelivene javorovim sirupom koji možete zamijeniti manje kaloričnim slojem od džema.


Jedu se i kao desert napunjene s malo meda, u kombinaciji sa svježim voćem, komadima tamne čokolade ili kompotima. Napokon, postoje oni koji ih jedu s limunom i šećerom, kao u anglosaksonskim zemljama.


Izvrsne su i u slanim varijantama, punjene kiselim namirnicama. Najčešća verzija je ona u kojoj su presavijene na pola i punjene poput sendviča, šunkom i sirom.


Odlične su i ako ih napunite povrćem na žaru, mesom i raznim umacima od jogurta. Konačno, možete ubaciti slane sastojke u tijesto kako bi njihov okus bio zaista poseban.


Nudimo vam nekoliko recepata idealnih za one koji žele jesti zdravo, ili za one koji žele smršavjeti, ali bez žrtvovanja ukusa.


Palačinke od špinata


Sastojci za 8 palačinki: 100 g svježeg špinata, 150 g brašna, 180 ml obranog mlijeka, 1 jaje, 2 žličice instantnog kvasca, sol po ukusu.
Priprema: Izmiksajte špinat, jaje, žlicu ulja i mlijeko dok ne dobijete homogenu smjesu.


Stavite u zdjelu i malo po malo sjedinite s prosijanim brašnom, dvije žličice instantnog kvasca i soli.


Zagrijte tavu s neprijanjajućim dnom i premažite je s malo ekstradjevičanskog maslinovog ulja.


Ulijte tijesto od špinata i pustite da se peče, okrenite ga lopaticom i nastavite peći s druge strane. Nastavite dok ne potrošite sve tijesto, a palačinke slažite jednu na drugu kako bi bile tople. Poslužite odmah.


palačinke

 Foto: iStock


Palačinke od tikvica


Sastojci za 6 osoba: 1 jaje, 80 g mlijeka, 80 g brašna, 50 g svježeg krem sira, 1 tikvica, čajna žličica instantnog kvasca, sol po ukusu, papar po potrebi.
Priprema: Izmiksajte jaje, mlijeko, sol, papar, žličicu instantnog kvasca i brašno. Na kraju dodajte naribanu sirovu tikvicu u smjesu. Slane palačinke pecite na neprijanjajućoj tavi na malo maslinovog ulja. Gotove palačinke namažite svježim krem-sirom, te preklopite ili zarolajte, ovisno o ukusu.


Lagane palačinke bez šećera


Sastojci za 10 osoba: 150 g borovnica, 50 g dehidriranog kokosa, 3 banane, 5 lagano tučenih jaja, pola žličice svježeg cimeta, 2 žličice kokosovog i suncokretovog ulja, 2 žlice meda.


Priprema: Zgnječite banane vilicom i pomiješajte ih s jajima i kokosom. Dodajte borovnice (ostavite ih par sastrane za posluživanje) i cimet i dobro promiješajte. Zagrijte tavu s neljepljivim dnom i ulijte dvije ili tri žlice tijesta. Palačinke okrenite lopaticom čim budu zlatne boje: na jednoj će strani biti potrebno oko 3 minute, a na drugoj 1 do 2 minute. Složite palačinke, pospite ih kokosom i poslužite ih posute javorovim sirupom ili medom i borovnicama.


Foto: iStock

Foto: iStock


 


Super lagane palačinke bez jaja i mlijeka


Sastojci za 8 palačinki: 200 ml vode, 150 g brašna, 50 g smeđeg šećera, 1 žličica kvasca, 2 žlice ulja, kora limuna ili naranče, sol po ukusu.


Priprema: U zdjeli promiješajte smeđi šećer, brašno, kvasac i prstohvat soli. Sve sastojke dobro izmiješajte, a zatim dodajte limunovu ili narančinu koricu. Dodajte vodu i ulje, dok se ne stvori homogena smjesa. Zagrijte neprijanjajuću tavu i premažite je s malo ulja. Ulijte tijesto i ostavite da se peče par minuta prije nego što lagano okrenete palačinku. Uz ovo tijesto trebali bi dobiti oko 8 palačinki.


Američke palačinke za one koji se ne boje kalorija


Sastojci za 8 palačinki: 200 g brašna, 250 g mlijeka, 2 jaja, 30 g šećera, 30 g rastopljenog maslaca, 10 g praška za pecivo i pola žličice soda bikarbone, žličica octa, prstohvat soli, maslac za pečenje. Za preljev 3 do 4 žlice javorovog sirupa i 3 žlice borovnica.


Priprema: Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Umutite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli dobro umutite žutanjke, rastopljeni maslac, mlijeko i žličicu octa. Prosijano brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu promiješajte sa šećerom i soli.


Izmiješajte suhe sa tekućim sastojcima, a na kraju u tu smjesu vrlo nježno umiješajte  snijeg od bjelanjaka.


Foto: iStock


S obzirom na to da su američke palačinke deblje i manje, dobro je za pečenje koristiti manju tavu s neprijanjajućim dnom, te ih peći na laganoj vatri kako ne bi izgorjele. Pecite ih na maslacu, a poslužite prelivene javorovim sirupom i ukrašene borovnicama.


Ako niste ljubitelj borovnica, možete ih poslužiti s nekim drugim bobičastim crvenim voćem.