VEGE RUČAK

Odličan odabir za hladni zimski dan: Maneštra od rajčice sa slanutkom i bulgurom

Portal Novilist.hr

Foto Istock

Foto Istock

Vama kojima nedostaje mesa uvijek recept možete pojačati s malo suhog mesa ili panceteBulgur, odnosno napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica sve se češće nalazi i u našim tanjurima. Jednako se dobro uklapa u topla jela, juhe, kao prilog, ali i u hladnu salatu. U današnjem prijedlogu sastavni je dio maneštre pogodne i za vegetarijance. A vama kojima nedostaje mesa uvijek recept možete pojačati s malo suhog mesa ili pancete.


Sastojci: 200 g bulgura380 g pelata140 g kuhanog slanutka3 mrkvepola kapule30 g koncentrata od rajčice5 g slatke paprike6 listića kaduljetimjan, mažuranmaslinovo uljesol, papar Priprema: Kapulu sitno nasjeckati, mrkvu oguliti i narezati na tanke ploške ili kockice. U loncu na maslinovom ulju prvo popržiti kapulu, a zatim dodati mrkvu. Nakon nekoliko minuta ubaciti pelate koje ste prethodno malo izgnječili vilicom. Dodati sol i papar i kuhati na laganoj vatri oko pet minuta. Zatim dodati kuhani slanutak i svo začinsko bilje, dobro promiješati i kuhati desetak minuta.Ako je potrebno doliti malo vode.

Nakon isteka vremena ubaciti bulgur i začiniti slatkom paprikom. Kuhati još pola sata postepeno dolijevajući vodu. Pred kraj kuhanja umiješati koncentrat od rajčice. Na kraju začiniti maslinovim uljem i svježe mljevenim paprom.