Foto: iStock
Sezona je kestena, a ovu jesensku namirnicu obožavamo u svim varijantama. Zašto ne biste isprobali kestene u kombinaciji s kremastim sirom i sirupom od ruma? Slavna kuharica Nigella Lawson donosi nam recept za ovu božanstvenu jesensku poslasticu.
Sastojci
Za bazu:
250 g Digestive keksa
50 g omekšalog maslaca
1 žlica pirea od kestena
Za cheesecake:
500 g kremastog sira
125 g šećera
3 jaja
3 žumanjka
175 ml kiselog vrhnja
1 žličica soka limete
1 žličica ekstrakta vanilije
2 žličice ruma
350 g pire od kestena
Za sirup:
80 ml vode
60 ml ruma
1 žlica pirea od kestena
50 g šećera
15 g maslaca
*Umjesto sirupa s rumom, možete napraviti karamel sirup ili dodati omiljeni džem.
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 180º C i zagrijte vodu za parnu kupelj.
2. Pripremite bazu: sameljite kekse, pomiješajte s maslacem, dodajte žličicu pirea od kestena dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Smjesu stavite u kalup za pečenje promjera 23 cm s odvojivim rubom, utisnite prstima ili vilicom i prebacite u hladnjak.
3. Izmiksajte kremasti sir i dodajte šećer, jedno po jedno jaje i žumanjke. Miksajte dok se sastojci ne sjedine. Dodajte kiselo vrhnje, sok limete, ekstrakt vanilije i rum i miksajte do glatke smjese. Dodajte pire od kestena.
4. Raširite veće komade folije i na sredinu stavite kalup. Priljepite foliju uz rub kalupa i stisnite uz rubove vrha kalupa.
5. U kalup stavite kremu s kestenima i stavite ga u lim za pečenje. Ulijte vodu koju ste prethodno zagrijali do polovice lima za pečenje (otprilike 3 cm). Pecite sat vremena.
6. Kalup izvadite iz lima i prebacite na rešetku za hlađenje.
7. Cheesecake prebacite u hladnjak preko noći, a zatim izvadite i ostavite na sobnoj temperaturi prije posluživanja.
8. Sirup možete pripremiti i dan ranije, no prelijte ga preko cheesecakea netom prije posluživanja. Za pripremu, pomiješajte sve sastojke i otopite u manjem loncu. Kad sirup prokuha i počne se zgušnjavati, maknite s vatre i rashladite do sobne temperature, a zatim prelijte kolač sirupom.