Jesenski užitak

Neodoljivi cheesecake s kestenima prema receptu Nigelle Lawson

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock



Sezona je kestena, a ovu jesensku namirnicu obožavamo u svim varijantama. Zašto ne biste isprobali kestene u kombinaciji s kremastim sirom i sirupom od ruma? Slavna kuharica Nigella Lawson donosi nam recept za ovu božanstvenu jesensku poslasticu.


Sastojci


Za bazu:


250 g Digestive keksa




50 g omekšalog maslaca


1 žlica pirea od kestena


Za cheesecake:


500 g kremastog sira


125 g šećera


3 jaja


3 žumanjka


175 ml kiselog vrhnja


1 žličica soka limete


1 žličica ekstrakta vanilije


2 žličice ruma


350 g pire od kestena


Za sirup:


80 ml vode


60 ml ruma


1 žlica pirea od kestena


50 g šećera


15 g maslaca


*Umjesto sirupa s rumom, možete napraviti karamel sirup ili dodati omiljeni džem.


Priprema:


1. Pećnicu zagrijte na 180º C i zagrijte vodu za parnu kupelj.


2. Pripremite bazu: sameljite kekse, pomiješajte s maslacem, dodajte žličicu pirea od kestena dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Smjesu stavite u kalup za pečenje promjera 23 cm s odvojivim rubom, utisnite prstima ili vilicom i prebacite u hladnjak.


3. Izmiksajte kremasti sir i dodajte šećer, jedno po jedno jaje i žumanjke. Miksajte dok se sastojci ne sjedine. Dodajte kiselo vrhnje, sok limete, ekstrakt vanilije i rum i miksajte do glatke smjese. Dodajte pire od kestena.


4. Raširite veće komade folije i na sredinu stavite kalup. Priljepite foliju uz rub kalupa i stisnite uz rubove vrha kalupa.


5. U kalup stavite kremu s kestenima i stavite ga u lim za pečenje. Ulijte vodu koju ste prethodno zagrijali do polovice lima za pečenje (otprilike 3 cm). Pecite sat vremena.


6. Kalup izvadite iz lima i prebacite na rešetku za hlađenje.


7. Cheesecake prebacite u hladnjak preko noći, a zatim izvadite i ostavite na sobnoj temperaturi prije posluživanja.


8. Sirup možete pripremiti i dan ranije, no prelijte ga preko cheesecakea netom prije posluživanja. Za pripremu, pomiješajte sve sastojke i otopite u manjem loncu. Kad sirup prokuha i počne se zgušnjavati, maknite s vatre i rashladite do sobne temperature, a zatim prelijte kolač sirupom.