Sedmo izdanje

Na sajmu WineRi u Exportdrvu više od 100 vinara, 500 etiketa vina iz sedam država

Edi Prodan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Festival je otvoren u petak i subotu od 14 do 20 sati dok je cijena ulaznice 25 eura. S obzirom na kvalitetu i kvantitetu izloženog, i više nego isplativa investicija

Patriotizam se u slučaju vina definira i kao zanimljiva te vrlo uspješna ekonomska kategorija, a veseli što se ova riječka manifestacija svake godine iskazuje i kao sve sadržajnija te uspješnija.


Ujedno koristim ovu prigodu da svim damama čestitam Dan žena. Bile su to riječi Velibora Mačkića, posebnog savjetnika Predsjednika Republike Zorana Milanovića u čije je ime festival, 7. po redu WineRi proglasio otvorenim.Više od stotinu vinara s 500 etiketa vina iz sedam država – Francuska, Italija, Slovenija, Srbija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gore kao i svih hrvatskih vinskih regija – najvažnija su karakteristika 7. WineRi-ja, jednog od najvećih hrvatskih vinskih festivala što se u petak i subotu održava u Rijeci.


Zanimljivo ozračje


Samo otvorenje ovog značajnog eno događanja prošlo je u zanimljivom ozračju u kojem su se osim vinske kulture Primorja zrcalile i neke druge tradicijske manifestacije.


Foto galerija: WineRi u Exportdrvu Foto: Marko Gracin


Prizemljem zgrade Exportdrva gdje se WineRi održava prošli su tako Grobnički dondolaši kao i Pehlinarska gospoda, dok su Vrbnički sopci mantinjadom najavili govornike, njih čak osam, u ime svih koji pokroviteljski podržavaju riječki vinski festival.U ime organizatora, Udruge Vina Kvarnera koja okuplja ukupno deset proizvođača vina s tog dijela Primorsko-goranske županije, obratila se Egle Katunar koja je izrazila zadovoljstvo što se festival kvalitetom nametnuo kao jedan od tri najbolja u Hrvatskoj, Emil Priskić, predsjednik Obrtničke komore PGŽ je naglasio kako je od 11 tisuća županijskih obrtnika, njih tri tisuće s ugostiteljskim predznakom, dok su Renata Vincek, voditeljica projekata u TZ Kvarnera kao i Petar Škarpa, direktor TZG Rijeke naglasili važnost eno kulture za ukupni turistički proizvod i uspješnost Grada i Županije u tom dijelu gospodarstva.I više nego isplativo


Okupljene je u ime Županije pozdravio dožupan Vojko Braut, a brojnim se posjetiteljima kao i organizatorima sajma zahvalio i riječki gradonačelnik Marko Filipović.Na koncu, izraze potpore izrazio je i Tugomil Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede te izaslanik premijera Plenkovića.


Kroz pokroviteljstva podršku festivalu dali su predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, ministarstva turizma i sporta te poljoprivrede.Suorganizatori i partneri festivala su Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Hrvatska turistička zajednica, TZ Kvarnera, TZG Rijeke, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ te Obrtnička komora PGŽ. Udruge i organizacije koje podržavaju festival su Hrvatski sommelier klub, Women on Wine, Europski vinski viteški red, Bratovština hrvatskih vinskih vitezova, Udruga prijatel ruž, grozja i vina Belica, Udruga vinogradara, vinara i maslinara Sveta Lucija i Udruga prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola.Festival je otvoren u petak i subotu od 14 do 20 sati dok je cijena ulaznice 25 eura. S obzirom na kvalitetu i kvantitetu izloženog, i više nego isplativa investicija.


Dan žena


S obzirom na organizacijsku participaciju udruge Srce za nju, kao i zbog činjenice da se festival otvara upravo na Međunarodni praznik žena, organizirane su i dvije posebne radionice namijenjene ženskom, ali i općem zdravlju o čemu je okupljene informirala Katarina Kukolj, predsjednica Udruge Srce za nju.