Šparhet

Mousse torta od čokolade, kokosa i borovnica z savršenu nedjelju

Ivana Kocijan

Foto: privatna arhiva

Foto: privatna arhiva

Ovog vikenda zasladite se uz laganu i sočnu mousse tortu koja će probuditi vaša osjetila



Kuinarski blog ‘Šparhet’ mjesto je za sve one koji traže fine recepte, a mi smo pronašli jedan u kojem će uživati cijela obitelj.


Mousse torta od čokolade, kokosa i borovnica


Sastojci za biskvit: 5 bjelanjaka, 3 jušne žlice brašna, 3 jušne žlice šećera, 1 jušna žlica kakaa


Priprema: Bjelanjke miksajte sa šećerom dok ne dobijete čvrsti snijeg. Špatulom lagano umiješajte brašno i kakao. Dobivenu smjesu podijelite na 2 dijela, pecite na masnom papiru u kalupu za torte promjera 23 cm, 10-15 minuta, ovisno o pećnici. Bitno je da se ne presuše.




Sastojci za čokoladni mousse: 300 g tamne čokolade, 120 ml mlijeka, 350 ml slatkog vrhnja, 3 g želatine


Priprema: Čokoladu otopite na pari, mlijeko zagrijte, a u međuvremenu pripremite želatinu prema uputama na pakiranju. U toplo mlijeko dodajte želatinu i miješajte dok se ne rastopi, pa dodajte otopljenoj čokoladi. Dobro izmiješajte dok se ne sjedini. Slatko vrhnje istucite u šlag, ali ne skroz čvrsto, pa umiješajte ručno spatulom u čokoladu.


Sastojci za mousse od borovnica: 200 g borovnica, 30 g šećera, 150 ml slatkog vrhnja, 1 jušna žlica limunovog soka, 1 jušna žlica gustina


Priprema: Borovnice pospite šećerom i kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi. Procijedite ih kroz sito, pritišćući donjom stranom žlice kako bi sav sok izašao iz borovnica. Dobiveni sok pomiješajte sa limunovim sokom i gustinom i vratite na laganu vatru, uz stalno miješanje dok se ne počne zgušnjavati (otprilike 5 minuta). Dobivenu smjesu ostavite da se ohladi. Ohlađenu smjesu pomiješajte sa 150 ml tučenog vrhnja za šlag.


Sastojci za mousse od kokosa: 1 konzerva kokosovog mlijeka (rashlađenog preko noći u hladnjaku), 250 g mascarponea, 300 ml slatkog vrhnja, 2 žlice šećera u prahu, burbon vanilija, 1 žlica kokosovog brašna, 5 listova želatine



Priprema: Konzervu kokosovog mlijeka dobro ohladite tako da se odvoji tekući dio. Žlicom izvadite kokosovu kremu, vodu ostavite sa strane. U kokosovu kremu dodajte 200 ml slatkog vrhnja, mascarpone, šećer i vaniliju i miksajte dok se ne ugusne. Želatinu namočite u hladnu vodu, preostalo slatko vrhnje stavite na vatru i ugrijte do vrenja, dodajte želatinu i miješajte dok se ne rastopi. Dodajte slatko vrhnje sa želatinom u kremu i miksajte dok se ne sjedini. Dodajte u kremu i žlicu kokosovog brašna.


Sastojci za čokoladnu glazuru: 60 g tamne čokolade, 60 ml vrhnja za šlagPriprema: Čokoladu nasjeckajte, slatko vrhnje zagrijte do vrenja pa prelijte preko čokolade. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu kad se rashladi i prelijte preko torte.

Dodatno: 2 jušne žlice pekmeza od borovnica, 150-200 g svježih borovnica


Slaganje: Na prvu koru razmažite žlicu pekmeza od borovnica te prelijte mousseom od čokolade i na njega stavite pola količine svježih borovnica. Dodajte pola količine moussa od borovnica i na nju stavite drugu koru koju ćete također premazati žlicom pekmeza od borovnica. Na to stavite mousse od kokosa, na njega preostale svježe borovnice, potom drugi dio moussea od borovnica i potom čokoladnu glazuru. Ostavite u hladnjaku preko noći da se sve dobro stisne.


Foto: privatna arhiva