Prvenstva sommeliera

Mate Negulić najsommelier Istre i Kvarnera

Jakov Kršovnik

Laureati Josip Gorišković, Mate Negulić i Igor Klarić te Veljko Ostojić, predsjednik HSK-a

Laureati Josip Gorišković, Mate Negulić i Igor Klarić te Veljko Ostojić, predsjednik HSK-a

Nagrade najboljima uručili su Veljko Ostojić, predsjednik HSK-a i Emil Perdec, izvršni organizator Prvenstva



RIJEKA – Mate Negulić pobjednik je Prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera 2023. godine, javljaju iz Hrvatskog sommelier kluba.


Prvenstvo je organizirao Hrvatski sommelier klub, a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Istarske županije, uz podršku TZ-a Svetvinčenat i Vinistre. Eliminacijsko natjecanje započelo je u Novigradu, u hotelu Maestral, u srijedu 15. ožujka, a sudjelovalo je 19 natjecatelja zaposlenih u renomiranim hotelskim kućama i restoranima Istre i Kvarnera.


U polufinale se plasiralo osam natjecatelja, a u finalu, pred brojnom publikom u dvorcu Morosini-Grimani u Svetvinčentu, nadmetali su se Mate Negulić iz Rijeke, Igor Klarić, Hotel Amarin, Maistra, Rovinj te Josip Orišković, Dvorac Belaj, Belaj.




Među njima najbolji je bio Mate Negulić, drugi je Igor Klarić, a treći Josip Orišković.


Finalisti su svoje znanje i vještine pokazali u posluživanju pjenušca, ispravku vinske karte, dekantiranju i prepoznavanju vina, usklađivanju vina uz odabrano jelo te istakanje magnuma.


Nagrade najboljima uručili su Veljko Ostojić, predsjednik HSK-a i Emil Perdec, izvršni organizator Prvenstva.


Izvršni organizator Prvenstva bio je Emil Perdec, regionalni povjerenik HSK-a za Istru, a koordinator natjecanja bio je dr. Krešimir Mikinac, voditelj edukacije HSK-a.


Nadmetanje je bodovano po istim kriterijima po kojima se boduju i natjecatelji u nacionalnom prvenstvu sommeliera.


Hrvatski sommelier klub (HSK) neprofitna je udruga građana koja djeluje u Hrvatskoj od 1993., a kao članica Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommellerie Internationale – ASI) od 1994. godine. Glavna zadaća HSK-a je napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi hrane i pića i edukacija profesionalaca, kao i građanstva.