Gabriel Perica

KULINARSKI TALENT Mali veliki kuhar iz Rijeke, preko Opatije želi do Pariza

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

»Ozbiljnije« kuha od prvog razreda osnovne škole, a najdraže od svega su mu - torte. Ipak, kada naraste ne želi biti slastičar, već kuhar koji zna pripremati baš sve...OPATIJA Kvarner je podneblje poznato po majstorima kuhinje, a jedan od najmlađih talenata je 11-godišnji Gabriel Perica iz Rijeke, učenik petog razreda Osnovne škole Turnić. Opatijsku djecu, mališane s područja Vasanske, oduševio je slanim i slatkim specijalitetima pripremljenim u okvirima dječje radionice kuhanja, koju su zajedničkim snagama organizirali Gradsko društvo Crvenog križa Opatija i Mjesni odbor Vasanska.


Dok se kuhinjom širio miris pizza koje je mali kuhar pripremio sam, od tijesta i nadjeva, do same realizacije u peći, te zatim serviranja, gosti su se mogli počastiti slanim kiflicama i na kraju – prekrasnom tortom s motivom Crvenog križa koja je također nastala vrijednim Gabrijelovim rukama.


Osim što je već završio prvi tečaj kuhanja u »Kuharmoniji«, priprema se i za napredni tečaj pod vodstvom chefa Kristiana Kozmića, poznatog opatijskog kuhara. No, kako nam je povjerio ovaj talentirani dječak, najveća mu je želja da hobi pretvori u profesiju, pa već sada kroji planove za budućnost i nakon završene srednje Ugostiteljske škole u Opatiji – želi nastaviti usavršavanje među najboljima u Parisu…
Dok je »mali, veliki kuhar« pripremao i pekao jednu pizzu za drugom, njegova majka Katarina Zubović Perica otkrila nam je »kako je sve počelo.«


– Slastice su zapravo njegova prva ljubav, a priprema torti pogotovo i po tome ga već znaju svi rođaci, prijatelji, djeca iz razreda… Ali, Gabriel općenito voli kuhanje kojim se »ozbiljnije« počeo baviti već u prvom razredu osnovne. Tijesto je mijesio još i ranije, te je i prije škole često pripremao kiflice.


Kolače je počeo peći kada je krenuo u školu, a do sada ih je ispekao jako puno, budući da stalno traži neke nove recepte i onda ih isprobava, bez obzira koliko složeni bili. Sve ovisi o namirnicama koje pronađe u kući. Od slanih jela često priprema pizzu, a najviše voli onu s rubovima punjenim sirom – rekla je mama Katarina, napomenuvši uz smijeh kako im je kuća vrlo često puna prijatelja koji svrate na degustaciju…– Tata mi je kuhar i zbog njega sam zavolio ovaj posao, a i volim jesti, tako da zbilja uživam. Želim postati kuhar, a nakon srednje škole u Opatiji, nastaviti učenje u Parizu – rekao je simpatični Gabriel koji već sada mnoge od recepata zna napamet.