Recept za kišni dan

Kremasta palenta s aromatičnim pečenim gljivama, mozzarellom i slanutkom

P. N.

Foto: @halfbakedharvest Instagram

Foto: @halfbakedharvest Instagram

Pripremite palentu na malo drugačiji način...



Palentu možemo pripremiti na bezbroj načina, no posebno je ukusna u kombinaciji s pečenim gljivama, mozzarellom i finim začinima. Isprobajte već danas – sigurno će vas oduševiti!


Sastojci:


¼ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja


450 g gljiva po izboru




konzerva slanutka, ispranog i ocijeđenog


3 grančice svježeg timijana


6 češnja češnjaka


prstohvat chillija u prahu


sol i papar


Za palentu:


1 ½ šalice instant palente


3 žlice maslaca


10 listova kelja ili blitve, opranih i nasjeckanih


1/3 šalice pesta od bosiljka


220 g mozzarelle


Priprema:


1. Pećnicu zagrijte na 160º C.


2. Na pladnju za pečenje koji ste obložili masnim papirom pomiješajte gljive s maslinovim uljem, slanutkom, timijanom, češnjakom i začinima. Pecite 25- 30 minuta, a zatim pojačajte pećnicu na 240º C, ponovno promiješajte i pecite dodaznih 5- 10 minuta.


3. Pripremite palentu: zagrijte 4 šalice vode do vrenja, polako umiješajte palentu i kuhajte 5 minuta dok smjesa ne zgusne. Umiješajte maslac, kelj ili blitvu i 2 žlice pesta i kuhajte 3 minute.


4. Palentu rasporedite na tanjure, dodajte mozzarellu, gljive i slanutak i poškropite s malo pesta. U slast!