Izvorna kvaliteta

Kašetica u metropoli: Proizvođači iz PGŽ-a predstavili se u Zagrebu

Zlatko Crnčec

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Kašetica je osmišljena kako bi se promovirali autohtoni proizvodi iz Primorsko-goranske županije pa su tako jučer Zagreppčanima i njihvim gostima ponuđeni pčelinji proizvodi, suveniri, suhomesnati proizvodi, plodovi gorja i dr.ZAGREB – U samom središtu Zagreba, na Trgu bana Josipa Jelačića, građani su imali priliku kušati i kupovati delicije, ali i razne druge proizvode iz Primorsko-goranske županije ponuđene u sklopu manifestacije “Kašetica u metropoli”.


Budući da je vrijeme bilo lijepo i sunčano, vrijedni proizvođači iz PGŽ-a imali su priliku svoje proizvode promovirati brojnim Zagrepčanima, ali i turistima koji u ovo doba godine pohode Zagreb.


– Danas smo ovdje željeli promovirati naš brend – Kašeticu primorsko-goransku i naše proizvođače s njihovim proizvodima i u metropoli. Inače, brend Kašetica je osmišljen putem naše ustanove, Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj čiji je osnivač Županija zajedno s drugim jedinicama lokalne samouprave kako bi se promovirali autohtoni proizvodi iz naše županije.

Ovdje danas imamo najviše pčelara, zatim plodove gorja, suvenire, suhomesnate proizvode. Ono što nam danas nedostaje su masline i vino, ali sada je baš u tijeku akcija berbe maslina pa su maslinari zauzeti. Ovo je prvi put da Kašeticu promoviramo ovako samostalno.


Naši su proizvođači već bili ovdje i dobro su poznati kao i njihovi proizvodi. Ali u budućnosti nam je želja više ih promovirati kroz Kašeticu. U Rijeci imamo jedno prodajno mjesto gdje se može kupiti nešto od ovih proizvoda, a ovom akcijom želimo promovirati proizvođače i pojedinačno, rekla je županijska pročelnica za poduzetništvo, turizam i ruralni razvoj Melita Raukar.


Teodora Cimaš iz Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj dodala je da se nada da će dolazak u Zagreb postati tradicionalan, te ova institucija na ovakvim manifestacijama proizvođačima pokriva sve troškove, pa su cijene identične onima na kućnom pragu.


PGž ima tri proizvoda koji su nositelji oznake izvornosti čak na nivou EU-a – krčko maslinovo ulje, cresko malinovo ulje, a sada i goranski medun koji je ovo ljeto dobio tu oznaku izvornosti, a tu je i krčki pršut koji nosi oznaku zaštićenoG podrijetla.