Domaće je domaće

Iznenadite ukućane i pripremite ovaj savršen kruh sa sjemenkama

Ivana Kocijan

Ukusan i vizualno atraktivan, foto Ivana Kocijan

Ukusan i vizualno atraktivan, foto Ivana Kocijan

Kad se ispeče, kruh izvaditi iz kalupa, omotati ga kuhinjskom krpom i pustiti da se ohladi



Vikendi, pogotovo oni kišni, savršeni su za pečenje kruha. Mi vam predlažemo kruh sa sjemenkama čija priprema možda nije najbrža, ali je zato vrlo jednostavna.


Sastojci:2 šalice brašna tip 00 (ili manitoba) + nekoliko žlica brašna po potrebi2,5 šalice mljevenih sjemenki po izboru (lan, sezam, suncokret itd.)1 žličica soli1 žlica instant kvasca1/4 šalice vode1/4 šalice rastopljenog maslaca, maslinovog ili kokosovog ulja 2 žlice smeđeg šećera ili melase1,5 razmućenog jaja (ostatak od 2 jaja ostaviti za premazivanje kruha)1/2 šalice mlijeka

Vrijeme pripreme: 3 sata


Priprema: U toploj vodi rastopiti kvasac i ostaviti na nabubri. U međuvremenu pomiješati razmućeno jaje, rastopljeni maslac i šećer. U posebnoj, većoj posudi pomiješati brašno, sjemenke i sol. Kad kvasac nabubri, pomiješati ga s mješavinom jaja, maslaca i šećera, dodati mlako mlijeko te sve preliti u mješavinu brašna i sjemenki. Mijesiti mikserom ili rukama 10 minuta.




Ako je tijesto prevlažno, po potrebi dodati još brašna. Nakon 10-ak minuta dobiveno tijesto zamijesiti u kuglu, pokriti krpom i ostaviti da se diže dok ne udvostruči volumen (barem sat vremena). Nakon toga, tijesto kratko premijesiti, razdijeliti u 12-16 jednakih komada i od njih oblikovati što jednakije kuglice. Zasebna peciva slagati u pravokutni oblik, s razmakom od otprilike 4 cm te ostaviti da se dižu još najmanje sat vremena. Prije stavljanja u pećnicu premazati ih ostatkom razmućenog jaja i po želji posuti sjemenkama po izboru.


Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 20 do 25 minuta. Kad se ispeče, kruh izvaditi iz kalupa, omotati ga kuhinjskom krpom i pustiti da se ohladi.


Foto Ivana Kocijan


Foto Ivana Kocijan