Čokoljupci, pozor!

10 fantastičnih razloga zašto trebamo jesti tamnu čokoladu svaki dan

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Tamna čokolada kontrolira apetit, pomaže u koncentraciji, podiže energiju i smanjuje stres... Sasvim dovoljno razloga da se i danas malo zasladiteBrojna istraživanja pokazala su kako svakodnevna konzumacija čokolade s visokim postotkom kakaa donosi dobrobiti za naše zdravlje, a posebno na zdravlje srca, krvnih žila i živčanog sustava. Kakao je bogati izvor vitamina i minerala, poput vitamina B12, B2 i B3 te vitamina E, kao i minerala poput fosfora, mangana i cinka, a također sadrži kalcij, magnezij, kalij i željezo. Tamna čokolada koja se radi od zrna kakaa prava je riznica moćnih antioksidansa koji djeluju pozitivno na naš organizam, a ovo su samo neke od dobrobiti konzumacije tamne čokolade:


1. Smanjuje rizik od srčanih oboljenja


Istraživanja su pokazala kako konzumiranje čokolade smanjuje rizik od srčanih oboljenja čak za jednu trećinu. Iako sadrži masne kiseline, one ne doprinose rastu kolesterola, baš naprotiv- one smanjuju rizik od srčanog udara. Kakao smanjuje razinu LDL- a (lošeg kolesterola) i povećava razinu HDL-a, odnosno “dobrog” kolesterola. Flavonoidi koje nalazimo u tamnoj čokoladi imaju antioksidativna svojstva, što znači da štite srce od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.


2. Umiruje živčani sustav


Sastojci poput flavonoida i katehina koje nalazimo u tamnoj čokoladi mogu smanjiti rizik od moždanog udara. Ovi sastojci također pomažu u smanjivanju rizika od raznih poremećaja živčanog sustava te su novija istraživanja pokazala da čak i pomaže u borbi protiv Alzheimerove bolesti.


3. Kontrolira apetit
Tamna čokolada suzbija apetit te pruža osjećaj sitosti, što nas sprječava u prejedanju.Giphy

4. Djeluje protiv kašlja i prehlada


Kakao je bogat izvor vitamina C, alkaloida i flavonoida, a oni pomažu u tretiranju kašlja i prehlada. Također, masne kiseline mogu pomoći u ublažavanju simptoma grlobolje te kroničnog kašlja i prehlada.


5. Antidepresivna svojstva


Kakao sadrži kofein, prirodni stimulans koji dokazano podiže raspoloženje i umanjuje simptome depresije.Giphy

6. Regulira krvni tlak


Flavonoidi podižu razinu dušikovih oksida u krvi, što pomaže u održavanju pravilnog krvnog tlaka i cirkulacije.


7. Smanjuje stres


Aminokiselina triptofan koju nalazimo u kakau djeluje umirujuće na naš organizam, smanjuje napetost i negativne efekte koje stres uzrokuje našem tijelu.Giphy

8. Poboljšava pamćenje i koncentraciju


Čokolada djeluje kao hrana za vaš mozak: zahvaljujući flavonoidima koji potiču cirkulaciju krvi u mozak, čokolada vas čini budnima i koncentriranima. Istraživanja su čak pokazala kako djeca koja konzumiraju čokoladu postižu bolje rezultate na testovima matematičkih sposobnosti.


9. Podiže energiju


Masne kiseline daju vam energiju bez riskiranja podizanja kolesterola, a šećer u čokoladi podiže energiju i opušta tijelo. Naravno, razina kolesterola u čokoladi ovisi o vrsti mlijeka i mliječnih proizvoda koji se koriste u izradi, stoga je važno da birate tamnu čokoladu sa što većim postotokom kakaa.Giphy

10. Prirodni afrodizijak


Teobromin i feniletilamin dva su sastojka koja navodno imaju afrodizijska svojstva, no potrebna su daljnja istraživanja koja će potvrditi ove navode.


Sada kada ste saznali sve dobrobiti konzumiranja čokolade, možete uživati u najfinijem okusu bez grižnje savjesti.


Izvor

čokolada, zdravstvene dobrobiti čokolade, tamna čokolada